GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaV fokusu

Kako spodbuditi produktivnost na delovnem mestu

Pri sodobnem načinu dela nas velikokrat kaj zmoti sredi dela. Včasih se nam lahko zdi nemogoče, da bi kar koli dokončali. V tem članku bomo podali nekaj nasvetov za boljšo osredotočenost pri delu in večjo produktivnost.

Organizirajte in uredite svoje delovno okolje

Vsak dan si vzemite nekaj minut za organiziranje in urejanje svojega delovnega okolja. Čist delovni prostor brez navlake, kjer lahko enostavno dostopate do vsega, kar potrebujete, bo zmanjšal vaš stres in pripomogel k boljši storilnosti.

Načrtujte vnaprej

S pomočjo rokovnika (papirnega ali digitalnega) si beležite naloge, ki jih še morate opraviti. To vam bo pomagalo, da si ne boste naložili delovnih nalog, za katere nimate časa, poleg tega pa vam bo rokovnik enostavno osvežil spomin na to, kar morate vsak dan narediti. Nekateri si to raje zapisujejo ročno, vendar vam lahko digitalno orodje za načrtovanje, kot je ResourceGuru ali Float, olajša dostop do koledarja, kadar ste na poti (poleg tega pa vas pozabljena beležnica ne bo vrgla iz tira!).

Določite majhne, a konkretne naloge

Če boste dolgoročne splošne cilje razdelili na majhna, konkretna opravila, boste delo opravili lažje in preprosteje. Tako je tudi manj verjetno, da boste zavlačevali ali odlagali naloge, ker ne veste, kje bi začeli.

Načrtujte redne odmore

Morda se vam zdi, da naredite več, če delate dlje, vendar boste brez rednih odmorov delali slabše. Študije kažejo, da redni odmori spodbujajo koncentracijo in izboljšujejo razpoloženje. Zato se na hitro sprehodite po pisarni, da si med posameznimi opravili pretegnete noge, ali pa si vzemite 15 minut za skodelico čaja ali kave, saj boste tako delali bolje!

Ugotovite, kdaj ste najproduktivnejši

Ljudje smo najproduktivnejši v različnih obdobjih dneva. Nekateri so na primer najbolj motivirani zjutraj, drugi pa popoldne ali zvečer. Ugotovite, ob katerih urah dneva ste najbolj zbrani in pozorni, in se v teh obdobjih lotite najpomembnejših in/ali najzapletenejših nalog.

Izklopite nepotrebna obvestila

Sporočil in elektronske pošte, ki jih prejmete, ne berite sproti, ampak med osredotočanjem na delovno nalogo izklopite obvestila. Nenehna obvestila prek mobilnega telefona ali računalnika lahko motijo vašo osredotočenost, tudi če niso nujna. Če vas skrbi, da boste zamudili pomembno sporočilo ali klic, vam številne platforme (na primer Teams in Slack) omogočajo, da obvestila izklopite in vklopite glede na zadevni kanal, skupino ali osebo.

Več nasvetov, ki vam bodo pomagali uspeti v sodobnem svetu dela, je na voljo v našem članku z naslovom Šest mehkih veščin, ki jih potrebujete na delovnem mestu po pandemiji.

 

Sorodne povezave:

Šest mehkih veščin, ki jih potrebujete na delovnem mestu po pandemiji

vir: https://ec.europa.eu/eures/public/how-boost-your-productivity-work-2022-07-15_sl

 

 

Mogoče vam bo všeč