Nekategorizirano

Kako okrepiti imunost

Če do nove situacije s koronavirusom niste preveč razmišljali o imunosti, se danes verjetno sprašujete, kako bi jo okrepili, saj strokovnjaki nenehno navajajo, kako pomembna je v boju proti temu obstojnemu virusu.

Hranila

Na srečo lahko s celo vrsto postopkov zagotovite in ohranite optimalno delovanje imunskega sistema, eden temeljnih pa je uravnotežena prehrana, ki bo zagotovila optimalno oskrbo s hranili. Kaj točno je uravnotežena prehrana? To pomeni, da so dnevni obroki vir vitaminov, mineralov, esencialnih aminokislin, pomembnih maščobnih kislin in kompleksnih ogljikovih hidratov.

V prehrano je treba vključiti tudi fermentirane mlečne izdelke. Zmanjšati je treba vnos nasičenih maščob, rdečega mesa, živil, bogatih s transmaščobnimi kislinami, in povečati nizek vnos prehranskih vlaknin in drugih dragocenih hranil.

Vsak dan je treba spiti približno liter in pol tekočine, vode ali nesladkanega zeliščnega čaja, da telo toniziramo, hidriramo in razstrupljamo.

Vnos potrebne količine tekočine je ključnega pomena za vzdrževanje vlage v sluznicah, zato jih vzroki prehlada sploh ne bodo imeli možnosti prebiti.

Nova energija

Dokazano je, da visok vnos sladkorja poveča možnost okužbe. Sladkor namreč resno zmanjša sposobnost belih krvnih celic, da uničujejo bakterije.

Tudi spite dovolj. Medtem ko spimo ponoči, telo zbira novo energijo. Zadostno število ur spanja zmanjša možnost prehlada.

Zakaj so prehranska dopolnila pomembna

Za pravilno delovanje imunskega sistema je nujen optimalen vnos vitaminov in mineralov, fitokemikalij, esencialnih aminokislin in nenasičenih maščobnih kislin, ki pa jih pogosto ne dobimo dovolj s hrano. V tem primeru so v pomoč prehranska dopolnila s hranili, ki sodelujejo v presnovnih procesih in pomagajo k pravilnemu delovanju telesa.

Vitamin C in D3

Vitamin C, ki je znan kot pomemben zaveznik v boju proti bolezni, ga lahko v manjših odmerkih uporabljamo v preventivi ali pa ga povečamo v akutni fazi bolezni, ko je vnos najbolje razdeliti na več dnevnih odmerkov. Najbolje izkoriščen vitamin C prihaja iz naravnih virov v kombinaciji z bioflavonoidi.

Nedavne raziskave so tudi potrdile, da je vitamin D3 pomemben za imunski sistem in njegovo pomanjkanje povečuje dovzetnost za okužbe. Ker za sintezo vitamina D potrebujemo sonce, mu začetek jeseni ni naklonjen. Priporočljivo je dopolnjevanje s previdnostjo pri odmerjanju.

Obstaja tudi med, ki vsebuje skoraj vse vitamine in minerale ter je bogat z antioksidanti. Poleg tega je med odličen nadomestek sladkorja in sladkarij. Matični mleček je bogat z vitamini in minerali, zlasti z B kompleksom in biološko aktivnimi spojinami, ki delujejo kot naravni biostimulator. Je najboljši pri preprečevanju in skrajšanju trajanja bolezni.

 

Mogoče vam bo všeč