Nekategorizirano

Kako je amater Šarec zavozil začetek koronavirusa

Včeraj je bil na portalu Nove24TV objavljen članek, v katerem je pisalo, da se na RTV pripravlja nova obtožba vlade glede okužb v domovih za ostarele in kjer je bilo poudarjeno, da sta dala prejšnja vlada Marjana Šarca in NIJZ zdravnikom navodila, da naj po prihodu iz Italije normalno delajo. Zato objavljamo dokazila, da je bilo temu v resnici res tako. Na takšen način pa je prišlo do vnosa novega koronavirusa v DSO. Po enotedenskih počitnicah je namreč zdravstvene delavce v ambulanti čakalo ogromno dela in bi ga zdravniki preložili samo na izrecno priporočilo stroke.

Ena izmed zdravnic je glede tega, kako mora ravnati, povprašala svoje nadrejene. V elektronskem sporočilu je zapisala, da se je 22. februarja 2020 zvečer vrnila s smučanja v Benečiji, in da se je spotoma ustavila v restavraciji in trgovskem centru. “Nisem bila v neposrednem stiku s kakim bolnikom z respiratornimi simptomi,” je ob tem zapisala. Ob tem je še navedla, da se je na delo vrnila 24. februarja. V pulmološki ambulanti deluje kot zasebna zdravnica v javnem zdravstvu, kjer imajo precej naročenih bolnikov in seveda tudi nenaročenih. “Ali bi morala zaradi zadrževanja v italijanski pokrajini Veneto odpovedati ambulanto za 2 tedna? Nimam pa nobenih simptomov bolezni,” je še zapisala zdravnica.

V odgovor je prejela sporočilo, ki se je glasilo sledeče: “Trenutno veljavna navodila so, da če ste zdravi, opravljate vaše delo kot do sedaj. Opazujte svoje zdravje 14 dni. Če zbolite z znaki okužbe dihal, ostanite doma, pokličite izbranega zdravnika, povejte da ste bolni in da ste potovali čez Veneto.” Obenem je v sporočilu še pisalo, da naj spremlja njihovo spletno stran, in sicer za primer spremembe navodil. Poleg tega je bila v sporočilu navedena spletna stran s priporočili NIJZ za zdravstvene delavce. Izvedela je tudi, da se lahko za dodatne informacije, navodila in pojasnila obrne na epidemiologa NIJZ na tej in tej telefonski številki, ob tej in tej uri. Podobna navodila so prejeli tudi drugi zdravstveni delavci.
Slovenski zdravnik dr. Igor Muževič je pred časom že razkril resnico o odgovornosti okužb v domovih za starejše po Sloveniji. “Ok, glede na to, da sem res vpet v delo DSO, lahko iz prve roke rečem, da je resnica povsem obratna. Okužbe so prišle v domove zaradi priporočil prejšnje vlade in opreme sploh ni bilo, ko je nova vlada prevzela oblast,” se je odzval Muževič. Nekateri domovi za starejše oskrbovance so postali hudi epicentri koronavirusa v Sloveniji. Najhuje je bilo v domovih za starejše v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru. Ker je spomin mnogih kratek, čeprav gre za dogodke iz bližnje preteklosti, je prav, da ponovno opozorimo na takratno stanje, saj del politike in medijev vztrajno spreobrača resnico.

 

Mogoče vam bo všeč