Nekategorizirano

Kaj prinaša Združena desnica

Te dni, natančneje 1. marca sta predvililno koalicijo sklenila Franc Kangler in Aleš Primc. Koalicija se bo imenovala Kangler & Primc – Združena desnica. O načrtih in ciljih smo se pogovarjali z enim od sovoditeljev koalicije Alešem Primcem, ki je tudi predsednik stranke Glas za otroke in družine.

Kako je zdaj, ko niste več samostojni predsednik stranke, ki se mora o aktivnostih koalicije dogovarjati enakovrednim partnerjem v koaliciji Francem Kanglerjem? Ali ni lažje biti sam predsednik in sam voditi?

Moj način dela je zelo ekipni. Tudi v stranki. S sodelavkami in sodelavci se posvetujem in jim tudi zaupam, da delo, ki jim ga zaupam, opravljajo čimbolj samostojno. Če ni res nujno, ne posegam v njihovo delo. Pa tudi izkušnje sovoditeljstva imam že bogate. Kot veste je legendarna zmagovita Koalicija Za otroke gre! imela dva voditelja, Metko Zevnik in mene. S Francem Kanglerjem sva zelo različna v mnogih pogledih, imava pa isti cilj, za katerega garava. In to je pomembno. Ker sva si različna, to pomeni, da se dopolnjujeva. To oba spoštujeva. 

Sta se dolgo dogovarjala?

Pogovori so se začeli pred več meseci, ampak večino časa se nisva kaj dosti pogovarjala. Proti koncu leta sva se srečala na to temo in bila hitro zmenjena, da je pametno, da Glas za otroke in družine ter Nova ljudska stranka na volitvah nastopita skupaj. Potem je bilo več tednov zatišje, ker je Franci hotel in delal v tej smeri, da bi se koaliciji pridružila tudi SLS. Imel je signale, da do tega lahko pride, čeprav sem mu jaz rekel, da sem govoril z Zidanškom in je to možnost že lani zavrnil. Dokler ni bil 100% prepričan, da SLS ne bo pristala na skupno koalicijo, Kangler ni imel volje, da bi se pogovarjali o podrobnostih. Potem je vse steklo v dobrih 14 dneh.

Kje je bilo največ težav pri dogovorih?

Kanglerja je nekoliko skrbelo naše stališče do končanja življenja nerojenih otrok, saj se je bal, da bi lahko z radikalnimi izjavami izgubili veliko glasov. Ko sem mu razložil naše ukrepe za pomoč mamam in družinam, se pravi, da bomo vsaki družini pomagali s 3000 EUR za vsakega rojenega otroka in s 3000 EUR pomoči mladim družinam za reševanje stanovanjskega problema, da se bodo lažje odgovorno odločali za otroke, je bil pomirjen, celo navdušen. No, malo ga je na začetku tudi skrbelo, kje bomo dobili denar. Predstavil sem mu izračune in mu razložil, da je pri družinah enako kot pri vseh ostalih projektih. Da se je treba zavestno odločiti za njih in v njih vlagati, če hočeš imeti rezultate. Ko sem mu predstavil podatke o rojstvih in kaj bo z gospodarstvom, prebivalstveno strukturo, pokojninsko in zdravstveno blagajno, če se stanje v nekaj letih ne izboljša, je sprejel, da morajo postati investicije v družine prioriteta Slovenije v naslednjih letih. To je bilo zame pomembno. Če sem sorazmerno hitro razložil njemu, ki na začetku pogovora ni o tem nič vedel, se mi je zdelo, da bom lahko tudi zelo veliko drugim ljudem uspešno pojasnil, da je to nujno potrebno. Zanimivo, kaj mi rekel, ko je ugotovil, da sem ga prepričal. Pogledal je na uro in rekel: »V redu. Prepričal si me. Ampak za to si porabil pol ure, ki ne vem, če jih boš imel v oddajah v volilni kampanji. Poskusimo!«

Kaj pa pari, ki posvojijo otroka, kdo bo pa v tem primeru dobil 3000 EUR?

Oba. Tako mama, ki je rodila otroka, kot par, ki bo otroka posvojil, bodo dobili vsak po 3000 EUR. To je pomemben korak. Verjamem, da bodo mnoge mame tudi ob tej pomoči razmislile in ne bodo končale življenja tega otroka.

Ste imeli tudi vi kakšne pomisleke pri vsebinskih predlogih Franca Kanglerja?

Franc Kangler v miselnosti in pogledu na svet nikoli ni šel iz ljudske stranke. Njegove glavne programske točke so tradicionalne SLS-ove pobude: decentralizacija in enakomeren razvoj cele Slovenije, spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanje stanja v slovenski vojski in policiji, več pristojnosti občinam itn. Tudi jaz sem bil član SLS, tako, da delim ta prepričanja. Skupaj sva se zelo našla tudi pri nujnih spremembah za preprečitev zlorab v pravosodju in več odgovornosti pri delu pravosodnih funkcionarjev. To področje je oba zaznamovalo v zadnjih letih. Tudi pri nujni ureditvi zdravstva na način, da se zagotovi, da bomo bolniki hitro prišli do kvalitetnega zdravljenja, ko ga bomo potrebovali, in odpravi korupcije v zdravstvu, sva se takoj strinjala. Pri kakšni zamisli mi je sicer moral malo razložiti okoliščine in podrobnosti, npr. pri ukinitvi Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Ampak me je prepričal z argumentom, da bodo občine, ki najbolj poznajo lokalne potrebe kmetijstva, boljše upravljale z državnimi kmetijskimi zemljišči, kot državna institucija. Podobno imajo to področje urejeno tudi v mnogih drugih državah.

Ob predstavitvi vašega programa, vi mu rečete volilne zaveze, je bilo slišati v medijih odmeve, da ste populist. Se imate za populista?

Res je, mi ne govorimo o programu, ampak o zavezah. Pred volitvami jasno povemo, kaj bodo ljudje dobili, če nas volijo. Te zaveze sva s Kanglerjem tudi podpisala. S tem sva sklenila zavezo z volilkami in volilci. To so naše obveze za njihov glas. Mi si volitve predstavljamo kot trgovino. Volilec gre na volitve kot bi šel v trgovino, njegov glas pa je denar. Ima pravico vedeti, kaj bo dobil za svoj glas. Če sem populist? Učil sem se latinsko, tako, da vem, da v latinščini populus pomeni ljudstvo. Se pravi, da je populist človek iz ljudstva kot nasprotje izbranca elite. Ali pa človek, ki dela za ljudstvo, kot nasprotje človeka, ki dela za elite. V tem smislu me ni sram priznati, da sem populist. Delam za ljudi, da bi jim pomagal, ne za elite. To lahko vsak vidi, glede na to, kako so mediji neprijazni do mene, za razliko od tega, kako lepo se obnašajo do nekaterih drugih.

Kaj so še druge vaše zaveze?

Zelo pomemben del zavez je vezan na stare starše in upokojence. Odpravili bomo anomalijo, da naš pokojninski sistem nič ne nagrajuje za starševstvo, tako kot to poznajo drugi pokojninski sistemi. Kdor je prispeval plačnike v pokojninski sistem, ima pravico, da se mu to pozna pri pokojnini. Tako bomo uvedli, da bo vsaka upokojenska družina dobila letno 100 EUR materinskega oz. očetovskega dodatka za vsakega otroka, vsak pol. Če je eden od staršev že umrl, pa bo tisti, ki še živi, dobil celoten dodatek. Druga pomembna novost  je, da uvajamo možnost, da bodo stari starši vzeli bolniško za otroke. Tisti, ki so zaposleni, bodo dobili tako bolniško kot bi jo dobili starši otroka, tisti, ki so pa že upokojeni ali brezposelni, pa bodo dobil 20% povprečne plače za čas ko bodo varovali bolnega vnuka. To bo pomenilo, da bodo upokojeni stari starši dobili za en teden varovanja bolnega otroka okoli 50 EUR. To je zelo pomembna stvar. Ker je to veliko delo, ki ga stari starši opravljajo, pa ni nič ovrednoteno niti ne priznano. Nasprotno, država se do njih obnaša dostikrat zelo žaljivo, spomnimo se samo na primer koroških dečkov itn. Zelo pomembno je tudi, da zadržimo naše ljudi v Sloveniji. Tukaj želimo pomagati mladim družinam z reševanjem stanovanjskega problema. Vsem mladim družinam do 29 leta mame bomo pomagali vsako leto s 3000 EUR za reševanje stanovanjskega problema in to ne glede na to ali bodo kupili stanovanje, plačevali najemnino ali pa obnavljali stanovanje ali hišo. Veliko mladih parov bi rado imelo otroke, pa si enostavno ne upajo, ker nimajo strehe nad glavo. S to pomočjo bomo gotovo mnogim zelo pomagali, da bodo veliko prej lahko šli živeti na svoje, s tem pa tudi ostali v Sloveniji. Za to, da bodo ostali v Slovenijil seveda samo to ni zadosti, zato bomo morali poskrbeti tudi za delovna mesta in višje plače. Tudi za to imamo konkretne načrte.

G. Primc, ideje kar vrejo iz vas. Kot državljan si želim, da bi vam ljudje namenili dovolj podpore, da boste lahko vsaj nekaj od vaših odličnih zamisli tudi uresničili…

G. Cipot, ne gre za to, da bi vsaj nekaj od tega uresničili. Če hočemo rešiti ključne probleme naših družin in naših mladih in s tem cele države, od gospodarstva do pokojninskega in zdravstvenega sistema, moramo uresničiti vse, kar sem povedal, pa še nekaj drugih stvari.

Mogoče vam bo všeč