Nekategorizirano

Južna meja: Lani 77, letos v 5. mesecih že 1.049 ilegalnih migrantov

Po poročanju spletnega portala Dolenjska NEWS so novomeški policisti od srede pa do 8. ure danes pri ilegalnem prehodu državne meje na območju Bele krajine prijeli 48 oseb različnih državljanstev (Pakistan, Sirija, Alžirija, Jemen…). Policija ni postregla s podatkom ali sta med prijetimi tudi dva ilegalna migranta, ki sta bila vpletena v incident s streljanjem na hrvaški strani mejnega prehoda Žuniči in naj bi domnevno pobegnilav Slovenijo. Lokacije prijetih ilegalnih migrantov: Dolenji Radenci, Preloka, Zilje, Stara Loka, Tribuče, Sela pri Dragatušu, Gorenjci pri Adlešičih, Rosalnice.

V prvih petih mesecih letošnjega leta so na območju policijske uprave Novo mesto obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.049 oseb. Približno 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov državne meje se zgodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30
odstotkov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina), nekaj manj kot 10 odstotkov na območju policijske postaje Brežice (Posavje).

V prvih petih mesecih lanskega leta je policija na tem območju prijela 77 ilegalcev v 38 primerih ilegalnih prestopov. Od navedenih so policisti v enem primeru prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, preostale na območju Posavja.

Identifikacijski postopek je pokazal, da je med prijetimi okoli 38 odstotkov državljanov Alžirije, okoli 33 odstotkov državljanov Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Sledijo državljani Sirije, Afganistana, Iraka, Irana, Indije ipd.

Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje v letošnjem letu na območju Bele krajine je policijska uprava Novo mesto pričela izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. Policisti, ki varujejo državno mejo, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Odpeljejo jih na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in opravljeni policijski postopki. Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij.

V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt z namenom, da tam prespijo. V drugem je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru. Ogrožanja varnosti ali nasilja policisti niso obravnavali.

Varovanje državne meje in zagotavljanje varnosti obmejnega prebivalstva je ob izkoriščenih organizacijskih, kadrovskih in tehničnih zmožnostih ena od najbolj prioritetnih nalog policije na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske.

Sodelovanje s prebivalci ob meji je zgledno. Občanom policisti predlagajo, da ne opuščajo običajnih (samo)zaščitnih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavi sumljivih oseb pa nemudoma obvestijo policiste na številko policije 113.

V letošnjem letu so slovenski policisti na mejni reki Kolpi obravnavali tudi pet primerov utopitev, povezanih z ilegalnimi migracijami.

Mogoče vam bo všeč