Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Filippo Zana (Team Jayco AlUla) and Alexander Kristoff (Uno-X Mobility): Photo by Vid Ponikvar / SportidaPhoto by Matic Klansek Velej / Sportida
Dogodki in prireditveSlovenijaŠportTurizem

Jutri: “Odštevanje ur do jubilejne, 30. dirke Po Sloveniji že teče!”

V Murski Soboti je vse pripravljeno za začetek prve izmed petih etap, ki bodo povezale Slovenijo in vse sosednje države, prav tako pa tudi vrhunske kolesarje in ekipe ter zagotovo številne navijače. Končni zmagovalec bo znan v nedeljo v Novem mestu, do tam pa čaka kolesarje iz 31 držav še veliko zahtevnih kilometrov.

 

Od maja 1993 do danes smo prevozili ogromno kilometrov, dirka Po Sloveniji pa se je razvila v enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji, hkrati pa našla svoje mesto v mednarodnem koledarju. Razvoj dirke je očiten bolj kot kadarkoli prej, saj je na štartu dirke kar sedem ekip svetovne serije, vrhunski kolesarji pa bodo napadali tudi iz vseh ostalih moštev. Številko ena bo nosil branilec lanske zmage, Italijan Filippo Zana (Team Jayco AlUla), ki pa zagotovo ne bo imel lahke naloge. Skupni zmagovalec bo bržkone odločen v tretji, vipavski, in četrti etapi s ciljem na Krvavcu, v primeru izenačenosti pa lahko igra vlogo tudi vzpon na Trško Goro, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od ciljne črte v Novem mestu. V Ormožu in Rogaški Slatini bodo svojo priložnost iskali predvsem šprinterji, nikoli pa ne gre povsem odpisati kolesarjev v pobegih.

Marko Lekše, predsednik Dirke po Sloveniji, Marjan Kardinar (župan Dobrovnika), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Damjan Anželj (župan Murske Sobote) in Bogdan Fink ( organizacijski direktor dirke po Sloveniji. Photo by Vid Ponikvar / SportidaPhoto by Matic Klansek Velej / Sportida

V razplet dirke se bodo zagotovo vmešali tudi slovenski kolesarji, v ospredju bodo seveda predvsem Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Domen Novak (UEA Team Emirates) in Luka Mezgec (Team Jayco AlUla). Slednji bo vodil šprinterski vlak Dylana Groenewegna, morda pa iskal tudi priložnost zase. Mohorič in Novak sta medtem več kot dovolj hitra za boj na posameznih etapah in v skupnem seštevku, Mohorič pa prihaja na dirko tudi kot zmagovalec zadnje lanske etape. Krog favoritov je letos sicer širok, izmed nastopajočih kolesarjev pa velja omeniti še Jhonatana Narváeza (INEOS Grenadiers), ki je poleg Tadeja Pogačarja edini nosil roza majico na letošnji Dirki po Italiji.

 

Karavano bodo pričakale v zeleno obarvane navijaške skupine, prav vsaka izmed destinacij pa pripravlja nekaj posebnega za dobro vzdušje in lepšo razglednico Slovenije.

 

Etape 30. dirke Po Sloveniji:

  1. etapa: Murska Sobota – Ormož (191,9 km)
  2. etapa: Žalec – Rogaška Slatina (177,9 km)
  3. etapa: Ljubljana – Nova Gorica (160,5 km)
  4. etapa: Škofljica – Krvavec (147,2 km)
  5. etapa: Šentjernej – Novo mesto (156,9 km)

 

IZJAVE OB ZAČETKU 30. DIRKE PO SLOVENIJI:

 

Matej Mohorič, Bahrain Victorious: »Poškodbo sem saniral, kar je sicer trajalo dlje časa, kot bi si želel. Za mano je tudi že obdobje petih tednov priprav in bom ulovil ritem za največjo dirko v sezoni. Po novi izkušnji na dirki Unbound Gravel, kjer nismo bili najbolje pripravljeni na razmere, sem zdaj znova na domačem terenu, tukaj smo bolje pripravljeni. Všeč mi je, da dirkam pred domačimi navijači, na cestah, kjer sem odraščal. Zame je to tudi boljša dirka, po mojem mnenju ravno prav težka. V petih etapah se bom navadil na tekmovalni ritem, ni pa dirka preveč težka, da bi se pred Dirko po Franciji preveč utrudil. Če sta moja sogovornika nekako rezervirala zmage na prvi, drugi in četrti etapi, potem pa jaz vzamem tretjo in peto.«

 

Filippo Zana, Team Jayco AlUla: »Zavedam se, da sem na dirki v vlogi branilca skupne zmage, vendar sem po Dirki po Italiji še nekoliko utrujen. Kljub temu bom dal vse od sebe in potrudil se bom, da bo dirka dobra. V Slovenijo smo prišli z močno ekipo in vsi si bomo prizadevali odpeljati po najboljših močeh, z Dylanom ciljamo na posamezne etape, v mislih pa imamo tudi skupno razvrstitev. Mislim, da mi je prav četrta etapa najbolj pisana na kožo, Dylan pa se bolj ozira proti prvi in drugi etapi.«

 

Alexander Kristoff, Uno-X Mobility: »Tako kot nekateri drugi kolesarji, bom dirko Po Sloveniji tudi sam izkoristil za pripravo na Dirko po Franciji. Prvič sem v Sloveniji, tega sem se prav veselil, saj je nekaj drugačnega. To bo dobra pripravljalna dirka za Francijo. V naslednjih dneh ciljam na etapno zmago, boj za skupno zmago bo morda preveč zahteven. Vsak dan bomo skušali nekaj narediti, vendar se zavedamo nivoja konkurence na dirki in zagotovo ne bo enostavno. Na prvi in drugi etapi pričakujemo šprint, zadnje tri etape pa bodo težke, z veliko selekcije.«

 

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota: »Lepo pozdravljeni v Mestni občini Murska Sobota, in dobrodošli! Izredno smo veseli, da se dirka ponovno vrača v Mursko Soboto, pred leti s ciljem, danes s startom, in to celo startom dirke.

Izredno smo počaščeni, da lahko gostimo tako eminentne ekipe in tako vrhunske športnike. Prepričan sem, da bo naša pregovorna gostoljubnost prišla do izraza in da se boste počutili lepo.

V Mestni občini Murska Sobota in tudi v celoti regiji je kolesarstvo zelo popularno. Tudi naša ravnica z nekaterimi vzponi je zelo dobrodošla in cenjena, tako da se kolesarji radi vračajo v naše kraje. V Mestni občini Murska Sobota si dejansko prizadevamo za dogodke, ki odstopajo iz povprečja, med njimi je zagotovo tudi dirka Po Sloveniji. Takšni dogodki generirajo razvoj ne samo občine, ampak celotne regije, zato še enkrat izražam svoje osebno zadovoljstvo, da se bo štart 30. izvedbe dirke zgodil prav pri nas.

Vsem skupaj želim prijetno počutje pri nas in obilo športnih užitkov.«

 

Mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije: »Dirka po Sloveniji je primer dobre prakse sodelovanja organizatorja, STO in destinacij, ki skupaj razvijamo športno-turistični produkt in krepimo mednarodno prepoznavnost Slovenije kot zelene dežele, ki ima šport in zdrav način življenja globoko zakoreninjen v svoji tradiciji. STO že sedmo leto v sodelovanju s TV-mrežo Eurosport in kar 46 destinacijami pozicionira Slovenijo kot pristno, trajnostno in zeleno deželo, ki nudi številne priložnosti za edinstven oddih ljubiteljem aktivnih in navdihujočih doživetij. S prenosom na Eurosportu smo v zadnjih letih dosegli že več kot 56 milijonov gledalcev. Z velikim ponosom bomo tudi letos s čudovitimi podobami naše dežele navduševali ljubitelje športa po vsem svetu.«

Marko Lekše, predsednik 30 dirke po Sloveniji Photo by Vid Ponikvar / (Sportida-Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Marko Lekše, predsednik KK Adria Mobil in predsednik organizacijskega odbora dirke: »Veseli nas, da je 30. izvedba dirke Po Sloveniji v takem sijaju. Ko smo pred 31 leti začeli, si nismo predstavljali, da bo tekmovanje doseglo ta nivo in to odmevnost, ki jo vidimo danes. Ponosni smo, da smo z našim delom to dosegli, seveda pa brez podpore partnerjev in sponzorjev to ne bi bilo mogoče. Zahvaljujemo se Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, zahvaljujemo se Slovenski turistični organizaciji, zahvaljujemo se vsem drugim sponzorjem in partnerjem, zahvaljujemo se vsem občinam in destinacijam, ki nas sprejemajo in gostijo. Zaradi vsega tega je dirka Po Sloveniji kolesarski praznik, praznik s prenosom po celem svetu.

Tudi brez tekmovalcev ne bi šlo. Slovenski kolesarji so v samem vrhu svetovnega kolesarstva, v ozadju pa je tudi veliko intenzivnega dela kolesarskih delavcev in tekmovalcev, predvsem veliko garanja. Zagotovo se nismo upali sanjati, da bo Slovenija postala kolesarska velesila, a smo na to zelo ponosni.

Kolesarjem želim vsem vse dobro in naj zmaga najboljši.

Aprilsko vreme sicer traja že tri mesece, vseeno pa verjamem, da bo 30. izvedba vsaj tako dobra kot lanska. Srečno!«

Vir.: SJ

Foto: Sportida

Mogoče vam bo všeč