Sramotno priznanje in javno ožigosanje Slovenije(Foto: AFP)
SlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuZunanja politika

Izrael prisolil diplomatsko »klofuto« Sloveniji. Zasluženo.

Kot je že znano in vsi levičarski »vrabčki«  na vejah in na tleh čivkajo, je Vlada prejšnji teden priznala neodvisnost in suverenost Palestine, pri čemer, glede na številne trditve,  gre pravzaprav  za posredno nagrajevanje terorizma Hamasa, ki je 7. oktobra z napadom na Izrael sprožil trenutno vojno na Bližnjem vzhodu. Slovenija se je tako pridružila Španiji, Norveški in Irski, ki so nedavno tudi priznale Palestino. Še ena zmotna in zblojena ter nepreudarna, ali bolje povedano diplomatska »zelena« odločitev Slovenije.

Kot pričakovano,  je sledil tudi odziv Izraela. Generalni direktor  Izraelskega  zunanjega ministrstva Yaakov Blitshtein je včeraj, 10. junija,  po navodilih ministra za zunanje zadeve Israela Katza opravil pogovor s slovensko veleposlanico v Izraelu,  Andrejo Purkart Martinez. Ta je bila  poklicana na zagovor zaradi omenjenega priznanja. Pogovor je imel med drugim noto očitkov zaradi slovenskega priznanja palestinske države.

Generalni direktorat Blitshtein je veleposlanico grajal zaradi izkrivljene in zagotovo na napačnih predpostavkah  utemeljene odločitve njene vlade o priznanju palestinske države, ki je v nasprotju s politiko EU in stališčem večine podobno mislečih držav.

Generalni direktor je med drugim poudaril, da to priznanje s strani slovenske vlade ne spodbuja miru, temveč spodbuja teroristično organizacijo Hamas in otežuje promocijo dogovora za izpustitev talcev. Generalni direktor je prav tako menil, da je Hamas dejansko vodil in usmerjal  tiste, ki so pozdravili priznanje, kar je še en dokaz, da je to nagrada za terorizem.

 

Dvainpetdeset članov 90-članskega parlamenta je  prejšnji teden, po kaotičnem šesturnem zasedanju parlamenta glasovalo za odlok o priznanju palestinske države, ki ga je  protežirala in forsirala  Slovenska vlada.  S tem si je  celotna vlada in na žalost tudi država  sama nalepila na obraz madež, ki ga ne more kar tako in kmalu sprati s sebe nobeno »čistino« sredstvo.

 

Ob vseh nemogočih, kakofoničnih, neusklajenih in napačnih potezah slovenske vlade je  bilo priznanje Palestine  višek zgrešenosti vožnje v napačno smer.  Prejeta diplomatska klofuta je več kot zaslužena. Žal.

Obstaja  le upanje da se bodo okoliščine kmalu spremenile in da bo sledila tudi temu primerna korekcija.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija