Nekategorizirano

Jožef Horvat NSi Vladi: Delavci migranti morajo biti obravnavani enakopravno, krizni dodatki ne smejo biti obdavčeni

Vlada Janeza Janše zaradi zajezitve posledic koronavirusa že pripravlja drugi paket ukrepov za pomoč ljudem in gospodarstvu. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je pri tem posebej izpostavil, da Vlada ne sme spregledati problem delavcev migrantov, ki na delo vsakodnevno hodijo v tujino. Po neuradnih ocenah se vsak dan v Avstrijo vozi na delo kakih 27 tisoč slovenskih delavcev.

Preberi še: https://vfokusu.com/post/540949/opozorilo-dnevnim-migrantom-avstrijci-z-

Jožef Horvat je na svoji Facebook strani zapisal:

“Vse države uvajajo različne »korona nagrade« za zaposlene, ki v času epidemije delajo. Deležni jih bodo torej tudi Slovenci, ki delajo v tujini in jih je po nekaterih podatkih več kot 60.000 (od tega jih okrog 30.000 dela v Avstriji).

Ponovno sem prisluhnil Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Več držav se je namreč odločilo za nagrajevanje delavcev z razbremenitvijo davka na plače. Ampak po trenutno veljavni ureditvi v Sloveniji bo »korona nagrada« slovenskemu čezmejnemu delavcu v celoti šla v dohodninsko osnovo in bo od nje moral plačati davek. To ga postavlja v deprivilegiran položaj.

Zato predlagam, da Vlada RS v interventni zakon PKP2 med drugim zapiše določilo, s katerim bo zagotovljena enakovredna in pravična obravnava vseh rezidentov. Vsi dodatki za vse, ki delajo v kriznih razmerah, morajo biti neobdavčeni!”

V NSi bomo v naslednjih dneh predstavili še druge predloge ukrepov, za katere ocenjujemo, da jih mora vlada vključiti v drugi protikorona paket (PKP2), ki bo nato vložen v državni zbor.

Mogoče vam bo všeč