Nekategorizirano

Jezero, na katerega mejita Srbija in Kosovo, bi lahko poimenovali po Trumpu

Po hotelih in golf klubih bi lahko ameriški predsednik Donald Trump kmalu dobil tudi jezero, poimenovano po njem. Jezero, o katerem se prepirata Srbija in Kosovo. Je 24 km dolgo in zelo ozko jezero, ki se razteza skozi Srbijo in Kosovo. Obe strani ga  imenujeta z različnimi imeni.

V četrtek se je na kosovski strani pojavil velik napis v angleškem jeziku, na katerem je pisalo “Lake Trump”, srbski pa se je republikanskemu predsedniku zahvalil za nedavno posredovanje v pogajanjih med Kosovom in Srbijo.

“Predsednik Trump, kosovski Srbi so vam hvaležni, ker ste prinesli mir” – piše na transparentu.

Jezero se na Kosovu imenuje Ujman, v Srbiji pa Gazivode.

Trumpov svetovalec Richard Grenell, ki je vodil pogajanja, je dejal, da je bila ideja o poimenovanju jezera po Trumpu prvotno šala.

“Glede imena se je zgodil neverjeten prepir, zato sem v šali rekel, da ga bom odslej imenoval Trump Lake,” je povedal v ameriški televizijski oddaji.

V srbski vladi vprašanja imena še niso komentirali. Tri četrtine tega jezera je na kosovski strani in četrtina v Srbiji.

Jezero je ključni vir pitne vode za več kot tretjino 1,8 milijona prebivalcev Kosova in vir hlajenja za termoelektrarne, ki proizvajajo skoraj vso električno energijo v državi.

Mogoče vam bo všeč