Nekategorizirano

Je bil požar v katedrali v Nantesu podtaknjen?! Preiskava še poteka.

Petnajst mesecev po požaru v pariški stolnici Notre-Dame, je v gotski katoliški cerkvi v Franciji znova zagorelo: sprehajalci v Nantesu so zgodaj zjutraj odkrili ogenj za rožnatim oknom katedrale v tem zahodnem francoskem mestu. Gasilska enota je okoli 10. ure sporočila, da je požar pod nadzorom. Kljub temu je bil velik cerkvenih orgel popolnoma uničen, so sporočili iz gasilske zveze. Orglarski ploščadi grozi propad. Na kraju je bilo okoli 100 gasilcev.

Tožilstvo preiskuje požig. Menda naj bi zagorelo na treh koncih v katedrali.

				 Županja Nantesa Johanna Rolland			Županja Nantesa Johanna Rolland

Županja Nantesa Johanna Rolland, je bila zjutraj v stolnici, se pogovarjala z gasilci in varnostnimi silami ter spoznala razmere. Kraj požara si bosta prišla predvidoma ogledat tudi novi notranji minister Gérald Darmanin in nova ministrica za kulturo Roselyne Bachelot.

Katedrala Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes je stavba v gotskem slogu, ki je bila zgrajena med letoma 1432 in 1891 in nazadnje odprta leta 1891. Katedralo je leta 1944 udarila bomba. Leta 1972 je prišlo do požara v strešni konstrukciji.

Po mnenju gasilske zveze, škoda v Nantesu ni tako uničujoča kot škoda v požaru v pariškinkatedrali Notre-Dame aprila 2019. Lesena strešna konstrukcija in križni stolp so med drugim uničili.

Mogoče vam bo všeč