slika je simbolna
koronavirusSlovenijaZdravje

Janez Janša: “Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno.”

Premier Janez Janša je dejal, da je zdaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva, odgovornost posameznika, da se zaščiti. Podpredsednik vlade Matej Tonin pa je dejal, da “smo za to, da se javno življenje ne zapira dodatno, ampak da se strogo upošteva pogoj PCT”.

Naše mnenje je, da zdaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva, ko lahko ljudje izbirajo, je odgovornost na vsakem posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja,” je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da imamo na voljo dovolj instrumentov, da nam ni treba znova zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva.

Ključna prioriteta v Sloveniji je doseči zadostno precepljenost, “da bomo lahko imeli jeseni šole in vrtce odprte, neomejeno javno življenje in kolikor se da normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT-pogojev”, je poudaril Janša. Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik, ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju.

Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno. “O podrobnostih zelo težko govorim, ker predloga še nimamo. Govorimo o ukinitvi brezplačnega testiranja, ki nadomešča cepljenje, ki nadomešča izpolnjevanje pogojev za PCT. Zagotovo bo ostalo brezplačno PCR-testiranje za tiste, ki imajo znake bolezni, ki pridejo na urgenco, se pravi vse tisto, kar se dogaja v okviru zdravstva,” je napovedal.

Janša je pohvalil skupen nastop vseh poslanskih skupin DZ-ja (okvir levo), “ki so danes skupaj končno zmogle podpis” pod izjavo, s katero pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom. Po mnenju Janše je ta izjava “velika stvar” in je prišla še v pravem času.

“Za testiranja smo do zdaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje,” se je vprašal in dodal, da je trend v Evropi, da testiranje ni več brezplačno.

P.M.

Mogoče vam bo všeč