Janša in dr. Zver na NK SDS(Foto: X)
EvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Janša in dr. Zver: “Jourova mora odstopiti. Nedopusten poseg v institucije in ureditev članice EU”

Danes sta predsednik SDS Janez Janša in dr. Milan Zver na novinarski konferenci predstavila, kako se je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova politično vmešala v odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije v primeru Zakona o RTV ter jo pozvala k odstopu.

Najprej je predsednik SDS, Janez Janša predstavil potek pridobivanja dokumentov o obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji. Povedal je, da ima zadeva korenine izpred enega leta. Takrat je Ustavno sodišče obravnavalo ustavnost Zakona o RTV ter zadržalo izvajanje zakona.

Janez Janša (Foto: X)

Slovenija je članica EU, ki temelji na dogovoru in pogodbah. Ena temeljnih določb pogodbe, na osnovi katere obstaja EU, pravi, da lahko evropske institucije izvajajo samo pristojnosti, ki so določene s pogodbami. Vse ostalo je v pristojnosti držav članic. Tukaj se je zgodil prelom. Posegla je odločitev Ustavnega sodišča, ki je izrecno v odločanju in pristojnosti same države brez prenosa na EU. Amen.

Jasno pa je da je odločitev US v korelaciji z obiskom Jourove, da se odpravi zadržanje zakona o RTV in spremembe  ko so kasneje sledile v organih RTV in vsega kar je sledilo.

Ali kot je slikovito ponazoril Janša, prišli so iz prestolnice(Bruselj) ter zaukazali provinci in njenim provincialnim nameščencem »storite to« oziroma to (zadržanje Zakona o RTV) spremenite. In seveda pohlevna provinca(Ustavno sodišče) to stori.

Pokleknila je »suverenost« države, za katero pa nimamo dokumenta da je Slovenija na to pristala. Zgodila se je servilnost  najvišjega ustavno pravnega organa v državi. Ali bananizacija Slovenije.

Kot je bilo omenjeno na novinarski konferenci, v poročilu se niso izognili  niti cepitvi in polarizaciji v ocenah  o stanju v državi v slogu:

-Na eno stran so postavili staro vlado in tiste, ki naj bi bili blizu Janezu Janši, na drugo, na “pozitivno” stran pa so postavili novo vlado, medije in nevladne organizacije.

-V opomnikih je tudi direktno omenjena beseda “depolitizacija”, katere predpogoj je odstranitev članov programskega sveta in vodstva RTV Slovenija.

V opomnikih je večkrat tudi omenjen “desni medijski imperij”, izpostavljeni pa sta Nova24TV in Demokracija, kot proizvajalki lažnih novic.

Takšne ocene in nastopi so krucialne  kršitve osnovnih postulatov na katerih temelji sama EU. Vse to so poslabšali in izničili v enem mandatu osebe ki se niso poprej rešili balasta in travm iz nekih drugih časov.

 

Dr. Zver: Jasno se vidi, do kje so pri svoji politizaciji pri Evropski komisiji šli.

Dr. Zver je povedal, da vse to dokazuje, da gre pri tem primeru za zlorabo funkcije podpredsednice Evropske komisije, kar posledično vodi tudi do nezaupanja prebivalcev EU v evropske institucije. Zaključil je s pojasnilom. “Dokumente, ki jih nisem dobil, bom poskušal pridobiti od Evropskega sodišča. Pripravljam tožbo.Z zadnjim paketom dokumentacije Vera Jourova ni izpolnila svoje obveznosti in odgovornosti, tako da bom prišel na drug način do tega, kar zahtevamo. Tu ne gre za mojo moralno zmago, ampak za princip. Ne smemo dovoliti, da bi kakšen evropski komisar še kadarkoli na tak način interveniral v državo članico EU.”

Največji očitek, ki se lahko naslovi na komisarko Jourovo pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je v nasprotju z Lizbonsko pogodbo in pogodbo o delovanju 🇪🇺.

 

Dr. Milan Zver na NK(Foto: X)

Komisarko Vero Jourovo pozivamo, da odstopi.

Kot zanimivost je izpostavil, da je evropska ombudsmanka morala evropsko komisarko, ki je zadolžena za transparentnost, opozoriti na transparentnost dela. Kljub temu, evropskemu poslancu niso želeli poslati 3. točke opomnika, ki je bil pripravljen za pogovor s predsednikom Ustavnega sodišča. Zato je poudaril, da je njegova dolžnost, da pride zadevi do dna in pojasnil, da ne gre za predvolilni manever. Z zadevo se ukvarja že več kot leto dni, prav tako pa si dogodka ni izmislil sam. To, kar je storila Vera Jourova, je politično dejstvo.

Sreča da takšne osebe in pojave v obličju Vere Jourove ne bodo prisotne v naslednjem sklicu.  EU parlamenta in posledično temu v organe EK, pa vendar, takšnim pojavom kršitve EU zakonodaje s strani njenih najbolj odgovornih ne sme biti. Ekscesne situacije in vedenja pa v kali zatreti.  V dobro vseh nas in v prid zaupanju  v Evropske institucije.

Vane T. Costa

Vir: nksds@vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa