Drevesna hiša(Foto: Rok Deželak)
EvropaLokalnoSlovenijaTurizemV fokusuZdravje

Celje: “Spet je čas da obiščete Drevesno hišo Celje”

 

Drevesna hiša Celje je z aprilom znova odprta za obiskovalce. V Zavodu Celeia Celje, ki upravlja s hišo, so za novo sezono obratovanja največje drevesne hiše v Sloveniji pripravili bogat program brezplačnih dogodkov. Med njimi tudi novosti kot so joga v naravi, občasna razstava Narava – najboljša učiteljica in posebne dogodke namenjene otrokom. In ne pozabite Celje je eno redkih mest , ki ima svoja mestna »pljuča« skoraj kot sestavni integralni del mesta. Ravno prav   za sprehod in ujeti dihalni ritem in smo že tam.  O edukativnem delu pa ob prihodu na kraju samem.

Drevesna hiša Celje, ki se nahaja v celjskem Mestnem gozdu, je z 59 kvadratnimi metri na višini med 6 in 9,5 metri nad tlemi, največja drevesna hiša v Sloveniji. Potem ko obisk v zimskih mesecih ni možen, se vsako leto aprila začne nova sezona obratovanja hiše, ki traja vse do konca oktobra.

»V Zavodu Celeia Celje želimo, da bi bil obisk hiše posebno doživetje. Prav tako pa, da bi s svojo edinstveno notranjostjo in zunanjim prostorom, postala prizorišče za dogodke in zbirališče tako lokalnega prebivalstva kot turistov. V okviru promocije destinacije Celje namreč opažamo velik interes tudi za obisk Drevesne hiše. V letu 2023 so jo med drugim obiskali turisti iz Hrvaške, Portugalske, Indonezije, Nizozemske, ZDA, Poljske, Nemčije, Italije, Srbije, Škotske, Belgije, Cipra, Francije, Anglije,« meni  mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Drevesno hišo sicer na sezono obišče okrog 3000 obiskovalcev, na dogodkih pa so v letu 2023 zabeležili za 70 % večji obisk kot leta 2022. Da bi k obisku privabili čim več obiskovalcev, vključno s tistimi, ki so hišo že obiskali, bo od junija do oktobra na ogled občasna razstava Narava – najboljša učiteljica. Skozi interaktivne eksponate in slikovne sheme bodo obiskovalci lahko pridobili znanje o posebnih lastnostih živih bitij, ki jih je človek posnemal pri raznih izumih.

Vadba joge v naravi(foto: Rok Deželak)

Novost nove sezone bo tudi vadba joge v naravi med krošnjami dreves in vsebine namenjene otrokom. Med drugim bosta potekali delavnica izdelave terarija ter delavnica slikanja in poslikave tatoojev. Novost bo tudi tečaj šole preživetja v naravi, namenjen otrokom od 4. leta dalje.

Tradicionalno bo Drevesna hiša Celje, ki je bila prvič odprta leta 2015, prizorišče festivala Prisluhi v Mestnem gozdu in zvočnih kopeli ob zvokih gongov in tibetanskih posod. Vsi dogodki bodo brezplačni, prav tako pa je brezplačen obisk Drevesne hiše, ki bo do konca septembra odprta ob sredah, četrtkih in petkih od 17. do 19. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 14. do 19. ure. V oktobru pa bo hišo mogoče obiskati ob sredah, četrtkih in petkih od 15.30 do 17.30, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 13.30 do 17.30.

Drevesno hišo lahko izven obratovalnega časa obiščejo napovedane skupine. Predvsem gre za vrtce, osnovne in srednje šole, za katere so v Zavodu Celeia Celje pripravili pedagoške programe na področjih arhitekture, trajnosti in eksperimentov. Za svoje pedagoške in strokovne programe hišo redno brezplačno koristi tudi Zavod za gozdove Slovenije KE Celje.

Pohvale vredno poslanstvo in obenem možnost za približanje, predstavljanje in  na prijeten način educiranje obiskovalcev od blizu in daleč.  Mesto je hvaležno tako  kot s(m)o obiskovalci sami .

Vzemite si čas in obiščite Drevesno hišo, del mesta in del narave, ki se dotika mesta in mu pomaga dihati.

Vane T. Costa

Vir: ZCC&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa