IntervjuLokalnoPolitikaSlovenija

Janez Moškrič: Zdrave korenine in trdni temelji

Sovraštvo nima prihodnosti. To so dokazali naši predniki. Je pa podobno plevelu. Zakaj tema, ki deli, bi rekli nekateri? Zato ker danes, ti »nekateri« tako malomarno izjavljajo besede, kaj je fašizem, nacizem in vse vedo o koncentracijskih taboriščih. Trudimo se, sejemo in sadimo rodovitne rastline in vendar se moramo vedno znova ukvarjati s plevelom!

Vsi dobro vemo, kako pomembne so zdrave korenine za rast rastlin in trdni temelji za stabilnost zgradbe. Še več, vse to se da znanstveno dokazati, analizirati in tudi natančno izračunati. Vendar smo v Sloveniji, če hočete, v »jedrni Evropi«, v tem letnem času, ko so v zemlji le korenine trajnic in še te mirujejo, trdni temelji in pravilna gradnja pa sta na preizkušnji mnogih znanstvenikov gradbene in statične stroke. Prebivalci nekaterih mest naše sosednje države Hrvaške so doživeli veliko tragedijo kot posledico rušilnega potresa. Verjamem, da nas je tudi med Slovenci bilo veliko, ki smo po svojih močeh pomagali prizadetim.

Besede korenine, zdrave korenine, močne korenine, pravi temelji, pošteni temelji, trdni temelji se uporabljajo tudi za dogodke, povezane z življenjem posameznika in institucij. Slišimo, da se nekateri radi pohvalijo s svojimi koreninami in so ponosni nanje, kar seveda pomeni, da so ponosni na svoje prednike.

Tretji marec je zame vsako leto pomemben datum. Pretekli tretji marec pa je bil prav poseben … Verjamem, dragi prijatelji, za vse nas je bil praznik. Vendar želim nekaj besed nameniti svojim koreninam in vas morda pritegniti, da se tudi vi spomnite svojih korenin in korenin našega naroda, naše države.

Moj pokojni oče bi tretjega marca bil star natanko 100 let. Ja, oče, in ne dedek, je pripadal generaciji, ki je pretrpela veliko hudega, posebej še, če se je zavedala svojih korenin. Tako je bil moj oče 9 mesecev zaprt v koncentracijskem taborišču Rab, nekaj dni v domobranski postojanki pri sv. Urhu, in po »osvoboditvi« se je moral javiti v Škofove zavode skupaj s sestrinim možem, ki se ni nikoli vrnil k noseči ženi.

To je obdobje, ko so nekateri želeli v marsikom ubiti ljubezen, ubiti željo po življenju, po sreči in ustvarjalnosti. Povem vam: niso je uspeli! Ti mladi fantje, ki so preživeli vse to, so si ustvarili družine in podarili življenje. Še več, v njih ni bilo želje po maščevanju. Če so si družine ustvarili izven meja naše domovine, so v srcu in dejanjih nosili misel na svojo domovino, vero, kulturo in običaje.

Sovraštvo nima prihodnosti. To so dokazali naši predniki. Je pa podobno plevelu. Zakaj tema, ki deli, bi rekli nekateri? Zato ker danes ti »nekateri« tako malomarno izjavljajo besede, kaj je fašizem, nacizem in vse vedo o koncentracijskih taboriščih. Trudimo se, sejemo in sadimo rodovitne rastline in vendar se moramo vedno znova ukvarjati s plevelom! In tu se verjetno takoj spomnimo na krščanske korenine, na besede zapisane v knjigi vseh knjig, ki govori o pšeničnem polju in ljuljki (Mt. 13, 24-43). Ne smemo vzeti mulčerja in Boom efekta ter uničiti vsega, kar je na tej njivi. Treba je paziti, da z ruvanjem plevela ne poškodujemo osnovne kulturne vrste. To je moja prošnja vam, vsem, ki se trudite odstranjevati plevel, in ja, treba ga je odstraniti, drugače se namnoži.

Sovraštvo pa lahko premagujemo samo z ljubeznijo, z zadosti prave kulture; in tako bomo tudi zamrli rast plevelu.

V demokratični družbi je velika vrlina delo za skupno dobro. Individualizem nima prednosti pred skupnim dobrim. Ni pa enega brez drugega, le spomnimo se na zapoved vseh zapovedi. »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe«. Pred več kot 30-imi leti so v Sloveniji ideje o skupnem dobrem rodile sadove. Ustanovljene so bile demokratične stranke; stranke, ki temeljijo na demokratičnih vrednotah, na vrednotah skupnega dobrega. Stranke slovenske pomladi imajo temelje na vrednotah spoštovanja in sodelovanja. Na žalost tega danes ne moremo trditi za nekatere druge stranke, ki so v slovenskem parlamentu.

Moje in naše skupne želje v mesecu marcu 2020 so kljub epidemiji, ki je bila »pred vrati«, bile, da naj ponovno zaveje veter spoštovanja in sodelovanja. V teh dneh, ko smo v pričakovanju vsega novega, vidimo, kako pomembno je, če se dogovori pripravijo na trdnih in poštenih temeljih, če si k stvari pristopil z resnimi nameni po skupnem dobrem.

Med prijatelji vedno rad rečem: Nič takega se nam ne dogaja, česar v zgodovini že ne videli, oziroma se jim ne bi že zgodilo. Vojne, epidemije, hujskaštvo, sovraštvo. Dokazano so naši predniki vse to premagali, zato bomo zagotovo tudi mi. Dvomi in strah sta normalna pojava človeške vrste, prav tako naravni so tudi vera, upanje in ljubezen. Spomnimo se vseh, ki so v še težjih časih obdržali to troje. Dragi prijatelji, skupaj se trudimo, da pravočasno, v pravo zemljo in pravilno posejemo in posadimo dobre kulture, pazljivo in nenehno pa skrbimo za plevel, da ga z nepremišljenimi ukrepi ne raztrosimo naokoli.

Bodimo ponosni na svoje korenine, na temelje, na katerih je zrasla naša država; na katerih je osnovana Slovenska demokratska stranka, in na ideale, ki jih nosijo v srcu naši najbolj odgovorni predstavniki v državi.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju