Nekategorizirano

Janez Janša: Za to, kar imamo danes, na plebiscitu decembra 1990 ljudje niso glasovali.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je včeraj v Ormožu obeležilo bližajoči se dan samostojnosti in enotnosti ter deveto obletnico svoje ustanovitve. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, ki je plebiscitarno odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji označil kot vrhunec v zgodovini slovenskega naroda. 

Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je v pozdravnem nagovoru razložil, da se je Združenje VSO ustanovilo zato, ker so ključni ljudje slovenske osamosvojitve, med njimi tudi predsednik SDS Janez Janša, želeli imeti društvo, ki bo skrbelo za ključne vrednote iz časov slovenskega osamosvajanja. »Kako pomembno je to združenje se je izrazito pokazalo sojenju vojnim zločincem iz Gornje Radgone,« je spomnil Hojs na dogodek, ki se je v okolici Ormoža zgodil v dneh vojne na Slovenijo. Namen društva je predvsem »spominjanje na dogodke, ki jih sicer v našem spominu ne bi bilo več, npr. Demosov klub v Poljčah, postroj v Kočevski Reki, Pristava…« »Združenje VSO se trudi, da se sveti čas osamosvajanja Slovenije ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi,« je zaključil Hojs.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak in pri tem spomnil na znamenite besede dr. Jožeta Pučnika ob osamosvojitvi Slovenije: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo. Enotnost Slovenk in Slovencev nas je vodila na pot polno želja in upanja, na pot, na kateri naj bi se skupaj borili za naše občine in državo, za boljši jutri nas Slovencev,« je dejal Vrbnjak, ki ugotavlja, da za marsikaterega Slovenca boljši jutri še ni nastopil.

Janez Janša v slavnostnem nagovoru: Polovica naroda spi, volilna udeležba je polovična in zaman se je zato pritoževati po gostilnah

Da je čas osamosvajanja je sveti čas, je višek v zgodovini vsakega naroda, je dejal Janša in se ob tem vprašal, ali smo za to, kar imamo danes, na glasovali na plebiscitu decembra 1990, čeprav smo si kot narod edinokrat pisali sodbo sami.

“Še danes je jasno, da je ravno plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočil, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje,” je poudaril Janša.

Ob tem je dodal, da se med Slovenci danes velikokrat postavlja vprašanje, ali so se plebiscitne sanje iz mrzlih decembrskih dni leta 1990 uresničile ali ne in ali je to, kar danes imamo, res tisto, za kar smo takrat glasovali. V veliko primerih je po njegovem odgovor ne, smo pa zagotovo glasovali za državo, ki bo sama odločala o sebi in se bo prostovoljno povezala v širše povezave kot sta EU in Nato.

Kot je dodal, smo takrat glasovali tudi za državo, v kateri bomo pred zakonom vsi enaki, a je danes to stvar presoje posameznika, še vedno pa se po njegovem družba deli na prvo in drugorazredne. Pri tem je mnenja, da je Slovenija danes preveč centralizirana, razlike med osrednjim delom države in ostalimi regijami so prevelike, aktualna vlada pa kljub največjemu proračunu doslej ni bila sposobna zagotoviti nekaj dodatnega denarja za občine.

“Za to, kar imamo danes, ne moremo več kriviti drugih. Za to niso več odgovorni v Beogradu ali na Dunaju. Tudi ne v Bruslju, kjer leto dni pred iztekom sedanje finančne perspektive še vedno čaka več kot dve milijardi evrov, pa aktualna vlada tega ne zna počrpati. Niti ministra za to področje nimamo že od septembra,” je spomnil Janša in dejal, da smo za lastno usodo odgovorni sami, a žal velik del Slovencev ne izkorišča dovolj inštrumentov formalne demokracije in ne odhaja na volišča. “Polovica naroda spi, volilna udeležba je polovična in zaman se je zato pritoževati po gostilnah, da nekaj ni v redu, če človek ne glasuje,” je dejal Janez Janša. 

“Še vedno je na prvi pogled jasno, da je Slovenija preveč centralizirana, v center v Ljubljano zjutraj ne moreš v realnem času, popoldan ne moreš niti mimo Ljubljane, ker je vse zatrpano v kolonah ljudi, ki tam delajo, živijo pa nekje drugje. Država je preveč centralizirana, na ta način se skuša, z metodami, ki so daleč stran od demokratičnega odločanja na plebiscitu, kontrolirati volivce in volilno telo. Razlike med centralnimi in ostalimi regijami so prevelike, bilo je nekaj poskusov, da se to vsaj deloma uravnoteži, eden izmed takih poskusov je bil v mandatu 2004/08 celo financiranje občin, žal pa so kasnejše leve vlade to financiranje občin prikrojile vedno tako, da je bila periferija prikrajšana. Pred nekaj tedni smo spremljali to sago s proračunom, ko nam za prihodnji dve leti nikakor in na noben način ni dalo v razpravo nekoliko višjih povprečnin, ki bi še posebej slovenskemu podeželju omogočilo, da se vsaj nekaj reši. Sprejet je bil proračun, ki je daleč najvišji v zgodovini slovenske države, preko 10 milijard evrov. Finančno ministrstvo pa pri tem ni našlo še nekaj milijonov za to, da bi občine dobile še nekaj več denarja, Občina Ormož skoraj milijon v enem letu, čeprav bi vsak približno povprečno sposoben finančni minister in predsednik Vlade ob takšnem proračunu denar že našla in se bi s tem marsikaj naredilo. Mnogi poslanci vladnih strank, žal tudi iz Ormoža, niso zmogli toliko moči, da bi pritisnili tipko za tisti amandma, ki bi omogočil, da bi se marsikaj kar pogrešate zgradilo,” je poudaril Janša, ko je pojasnjeval, da smo danes priča povsem drugačni politiki kot je bila v času plebiscita za samostojno Slovenijo.

Ob koncu je Janša zbranim zaželel, da se Slovenkam in Slovencem dokončno uresničijo plebiscitne sanje.

Na prireditvi sta za kulturni program poskrbela vokalna skupina Holermous in z umetnuiško besedo novinar, pesnik in pisatelj Igor Pirkovič.

Mogoče vam bo všeč