Evropa

Izredno zasedanje Sveta Evrope v Bruslju o delitvi finančnega svežnja za obnovo Evrope

Voditelji držac članic EU so se včeraj sestali na izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, kjer so se 14 ur pogajali o svežnju za obnovo Evrope  v zvezi s pandemijo covid-19. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zasedanje prekinil nekaj pred polnočjo, voditelji pa s pogovori nadaljujejo danes.

Prihod Janeza Janše na zasedanje Sveta Evrope video:(https://www.facebook.com/watch/?v=751730178916480)

Kot je ob prihodu na današnje srečanje poudaril slovenski premier Janez Janša, je bilo v dosedanjih pogajanjih narejenih “nekaj taktičnih korakov naprej, strateškega preboja pa še ni, vendar se čas izteka, zato ni druge kot da nadaljujemo.”  

“Jutri je še en dan, po naslednjem tednu – še en teden in  prepričan sem, da bo dovolj modrosti, znanja in energije, da bomo vztrajali do konca in dogovorili tako uspešen sedemletni okvir za evropski proračun kot tudi dovolj sredstev, tako subvencij kot posojil, v skladu za okrevanje in odpornost,” je poudaril premier Janez Janša.
Po njegovih besedah še nikoli ta pogajanja, ko gre za evropski proračun, niso zašla v takšno časovno stisko, kot tokrat. “Tokrat je v opravičilo epidemija, hkrati pa je epidemija tudi dodatna spodbuda, da se dogovorimo za oba okvirja,” je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa