Nekategorizirano

Iz unionske dvorane zadišalo po pomladi

Sinoči je v unionski dvorani znva zadišalo po pomladi. Prav v tej dvorani je pred dobrimi 30 leti z ustanovitvijo Kmečke zveze prvič zadišalo po pomladi in pomlad je prišla z osamosvojitvijo Slovenije. “In tudi tokrat je zadišalo po pomladi, ne samo v tej dvorani, temveč po celi Sloveniji,” je med drugim pred nabito polno dvorano dejal predsednik SDS Janez Janša. Pobudo za skupni javni nastop predsednikov strank SlS, NSi in SDS, Marka Zidanška, Mateja Tonina in Janeza Janše, ki so v svojih nastopih predstavili temeljne poudarke volilnih programov, so sprožili slovenski poslanci Evropske ljudske stranke, Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Franc Bogovič in Lojze Peterle.

Evropski poslanec Milan Zver je v uvodnem nagovoru poudaril, da z unionskim dogodkom »javnosti pošiljamo pomembno sporočilo in to je, da smo povezani in združeni v različnosti močnejši.« To sporočilo, je še poudaril dr. Milan Zver, naj velja tudi na volilno nedeljo, 3. junija.

Marko Zidanšek, predsednik SLS,  je izrazil prepričanje, da bo Slovenija po volitvah doživela spremembe, ki bodo prinesle trenutek,  ko v ospredju ne bodo dolge čakalne vrste, neučinkovitost  črpanja evropskega denarja, milijardne zadolžitve,  zanemarjenost podeželja in slovenskega kmeta.

Glede migracij je dejal, da je Evropa dolžna zavarovati svoje meje, Slovenija pa da ne sme postati pribežališče migrantov. “Vsak begunec se ustavi v prvi varni državi, vendar tu ne gre za to, ampak verjetno tudi za napad na naš vrednostni sistem,” je dejal Marko Zidanšek. Zaključil pa je z besedami, »v SLS sobivamo varno, znamo gospodarno in delujemo lokalno.«

Matej Tonin, predsednik NSI,  je v uvodu poudaril, da so se desnosredinske stranke ponovno povezale zaradi skupnega cilja, to je boljša Slovenija. Današnje upravljanje naše domovine je po njegovem mnenju velika napaka, zato »imamo 3. junija priložnost, da naše upravljalce kratko malo zamenjamo.« Področja, na katerih bo morala nova vlada še posebej trdo delati, so staranje prebivalstva, visok javni dolg in slabo poslavno okolje. »Če si v Sloveniji na pravi strani, se zate sprejme poseben zakon in dobiš še 18 milijonov evrov v žep, kot se je zgodilo z Magno,« je bil med drugim kritičen predsednik NSi. Poudaril je, da so pred Slovenijo pomembni časi, pri čemer bo naša država »močna toliko, kot bo močno gospodarstvo, gospodarstvo pa bo močno, če se bo delo ljudem izplačalo.« Vse prisotne je ob koncu nagovora pozval, naj do nedelje zvečer vsi naredijo vse, kar je v njihovi moči »in zmagali bomo.«

Predsednik SDS Janez Janša v svojem nagovoru spomnil na dogodek, ki se je v unionski dvorani, v kateri so se danes zbrali, odvijal pred 30 leti. Takrat je nastala prva neodvisna politična zveza, Slovenska kmečka zveza, predhodnica današnje SLS. Žal se je le nekaj dni kasneje zgodila  aretacija četverice JBTZ. »Verjeli smo, da bo začetek slovenske pomladi s tem zatrt, ampak smo se zmotili. Slovenija je takrat vstala,« se je spominjal predsednik SDS. V naslednjih letih, v samostojni Sloveniji se sicer marsikaj tistega, za kar so ljudje glasovali na plebiscitu, ni uresničilo. »A danes spet diši po pomladi,« je dejal Janez Janša in požel bučen aplavz. In čeprav temne sile po njegovem mnenju še vedno delajo vse, da bi to pomlad zaustavile – pri tem je spomnil na napovedano zborovanje t. i. civilne družbe zoper domnevni sovražni govor in tvit z grožnjo članom SDS – je prepričan, da jim ne bo uspelo. »Mi jim ne bomo odgovarjali na enak način. Naj oni zborujejo, naj častijo kogarkoli, nas to ne zanima, mi želimo nadaljevati delo,« je dodal.
 
V programih vseh treh desnosredinskih strank je po mnenju predsednika SDS točno tisto, kar Slovenija danes potrebuje. »Predpogoj za uresničevanje programov pa je sodelovanje, sodelovanje v okviru sestrskih strank. In takrat, ko gre za več, ko gre za Slovenijo, kadar so trenutki kritični, mora biti Slovenija ena ekipa,« je poudaril. Izzivov, s katerimi se bo potrebno spopasti po volitvah, je po njegovem mnenju veliko. Izpostavil je migrantsko krizo in z njo povezano varnostno problematiko, ki je še posebej pereča postala s tem, ko je schengenska meja zaradi ilegalnih prehodov pol milijona migrantov tudi padla. »Mi ne bomo dovolili, da se to še enkrat zgodi. Slovenci smo po naravi solidarni, to smo dokazali v času balkanske vojne, ampak vemo pa, kje je razumna meja med solidarnostjo in norostjo,« je dejal.
 
Mladim generacijam smo dolžni povrniti upanje, da si bodo v Sloveniji lahko ustvarili družino in dom, aktivnim generacijam smo dolžni zagotoviti, da bo šlo več zanje in manj za davke, upokojencem pa smo dolžni zagotoviti varno starost – to so ključni poudarki, za katere Janez Janša obljublja, da jih bo prihodna vlada na čelo s SDS tudi uresničila.
 
In na volilno nedeljo, 3. junija, bo šlo po besedah predsednika SDS za nekaj več. »Šlo bo ne samo za to, kakšno bo naše materialno stanje, šlo bo za to, da bomo končno iz Slovenije naredili domovino za vse, kjer se ne bomo delili na prvo in drugorazredne,« je zaključil in dodal: »Na te volitve gremo za to, da zmagamo!«

Pozitivne misli in spodbude so zbranim namenili tudi evropski poslanci Patricija Šulin, Franc Bogovič in Lojze Peterle.

Unionskemu zboru SDS, SLS in NSI se pridružila tudi koalicija Primc & Kangler Združena desnica, ki je zaradi zavrnitve kandidatnih list v dveh volilnih enotah že pred dnevi svoje volivce pozvala, naj volijo SDS ali katero od drugih pomladnih strank oziroma stranke na desnici, ki bodo nedvomno prestopile parlamentarni prag. Poziv slovenskim volivcem sta pred polno dvorano še enkrat  ponovila Franc Kangler in Aleš Primc.

Mogoče vam bo všeč