Dominik Štrakl, predsednik SDM
IntervjuSlovenija

Intervju, z novim predsednikom SDM Dominikom Štraklom

Slovenska demokratska mladina, podmladek Slovenske demokratske stranke je izvolil novega predsednika, ta je postal 29 letni Prlek Dominik Štrakl. Z njim smo se pogovarjali o novih priložnostih in delu v Slovenski demokratski mladini

Intervju, s predsednikom SDM Dominikom Štraklom
 • Dominik, najprej hvala, da si si vzel čas in najprej seveda iskrene čestitke ob imenovanju za predsednika Slovenske demokratske mladine.

Najlepša hvala za spodbudne želje. Z Veseljem!

 • Mislim, da je prav, da začneva na začetku! Kdo je v bistvu Dominik Štrakl?

Težko bi na to vprašanje odgovoril na kratko. Mislim, da sem mlad in ponosen državljan, ki mu ni vseeno v kakšni državi bomo živeli in kakšno zapuščino bomo zapustili svojim otrokom.  Zato se že od nekdaj trudim, da skupnosti, ki mi je dala veliko in me oblikovala v človeka, kot sem sedaj, tudi nekaj vrnem. Vse skupaj me je najprej pripeljalo v mladinsko politiko in politiko lokalne skupnosti ter pozneje tudi v državno politiko. Prihajam iz Bunčan, občina Veržej – majhna občina ob reki Muri. Sem občinski svetnik že drugi mandat. Bil sem tudi predsednik Sveta javnega zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer. Še vedno sem aktiven v domačem gasilskem in športnem društvu. V tem času sem opravljal številne pomembne naloge, ki so mi dale bogate izkušnje za prihodnost. Sem diplomirani inženir računalništva in informacijskih tehnologij, ter trenutno vpisan na magistrski program Mednarodne in diplomatske študije na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

 • Si Prlek, na začasnem delu v Ljubljani. Kaj te je pripeljalo v glavno mesto?

V glavno mesto me je pripeljala politika. Kmalu po aktivnem sodelovanju v organih Slovenske demokratske mladine sem dobil priložnost tudi v Slovenski demokratski stranki. Tako sem kot strokovni sodelavec pomagal v SDS. Trenutno pa sem zaposlen kot asistent pri evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru.

 • Preden se lotiva politike, kaj počenja Dominik Štrakl v prostem času?

Dominik Štrakl

Prostega časa sicer nimam veliko in ga zato rad kvalitetno izkoristim. Proste dneve najraje izkoristim za obisk slovenskih gora, ki mi prepojijo z energijo in dajo novega zagona. Ob deževnih dnevih pa zelo rad berem.

 • Od kod tvoje zanimanje za politiko?

Kmalu po srednji šoli so me začele zanimati politika in družbena vprašanja. Nekaj časa sem razmišljal o tem in se potem odločil, da se aktiviram. Včlanil sem se v Slovensko demokratsko stranko, ki mi je po mojem prepričanju in vrednotah najbližja. Že od začetka sem dobil ogromno priložnosti in za to sem iskreno hvaležen. Slovenske demokratska stranka je stranka prihodnosti. Stranka, ki predstavlja normalnost in že od svojega nastanka naprej zagovarja tradicionalne vrednote, našo identiteto, ohranjanje kulture in jezika, v ospredje daje družino ter si prizadeva, za moderno zahodno demokracijo. Pri tem sem želel tudi sam sodelovati in prispevati svoj del. Ne strinjam se namreč s trditvijo, da se mladih to ne tiče. Še kako se nas tiče. Prihodnosti, ki si jo želimo ne bo, če je ne bomo aktivno soustvarjali.

 • Kdo in kdaj te je v bistvu pripeljal v Slovensko demokratsko stranko?

V Slovensko demokratsko stranko sem po premisleku pred desetimi leti vstopil sam. Na sprejemu novih članov so me povabili, da se pridružim podmladku. Nekaj tednov pozneje sem v Veržeju s svojimi prijatelji ustanovil lokalni odbor SDM in tako se je začela moja aktivna pot v Slovenski demokratski stranki.

Dominik Štrakl: Slovenska demokratska stranka je stranka normalnosti. Utemeljena je na vrednotah slovenske politične pomladi ter na vrednotah, na katerih je nastala Evropa. SDS zagovarja moderno in prodorno gospodarstvo, tradicionalne vrednote, ter uvrščenost Slovenije v evropski politični prostor.

Vrniva se k mladini, ki deluje v okviru stranke SDS. Se čuti nezanimanje mladih za politiko?

Pogosto. V preteklosti sem velikokrat opazil apatičnost do politike. Ne samo, da mojih vrstnikov politika ni zanimala, pogosto so bili prepričani, da so vse politične stranke enake, kar pa seveda ni res. Opažam pa, sicer sramežljiv, trend, da se mladi vendarle prebujajo. Še pred mojo kandidaturo je z mano stopilo v stik kar nekaj mladih, ker jih je zanimalo, kaj lahko naredijo za svojo domovino. Upam, da me občutek ne vara in da se mladi (in mladi po srcu) res prebujajo.

 • Kako SDM sodeluje z ostalimi podmladki političnih strank? V Mariboru se je recimo pokazalo dobro sodelovanje med SDM in Mlado Slovenijo?

Mislim, da je SDM v preteklosti dobro sodeloval s sorodnimi političnimi podmladki. V preteklih mandatih smo imeli kar nekaj skupnih dogodkov z Mlado Slovenijo in Novo Generacijo SLS. Primer, ki ga izpostavljate, je lep dokaz, da mladi lahko sodelujemo in iščemo skupna stališča. V svojem predstavitvenem nagovoru ob kandidaturi sem napovedal, da bomo okrepili sodelovanje s sorodnimi podmladki in drugimi organizacijami. Na tem področju vidim številne priložnosti in se že veselim sodelovanja.

 • V času predsedovanja Žana Mahniča se je v SDM vpisalo kar nekaj novih članov. Kakšna bo tvoja politika delovanja SDM?

Tako bo tudi pod mojim mandatom. Žan Mahnič je v treh mandatih vodenja za SDM dal velik prispevek in mislim, da prevzemamo bogato zapuščino. V mandatu, ki smo ga nastopili, bomo dobro delo nadaljevali in ga nadgradili. Vsaka nova ekipa, ki nastopi mandat, želi ohraniti tisto, kar je bilo dobrega, obenem pa želi dodati tudi nekaj novega, svojega. Pod mojim vodstvom ne bo nič drugače. Naše poslanstvo je, da zastopamo interese mladih in poskušamo mladim politiko tudi približati. Jim omogočiti, da so slišani in da lahko aktivno soustvarjajo našo domovino. V tej smeri bodo začrtane tudi aktivnosti SDM pod mojim vodstvom. Imamo podporo SDS in njenega predsednika Janeza Janše. Vabim vse, ki želijo, da se nam pridružijo.

 • Je čas, da mladi, ki prihajajo prevzamejo vajeti za Slovensko demokratsko stranko?

V Slovenski demokratski stranki mladi dobimo veliko priložnosti. Ravno prej sem omenil Žana Mahniča (nekdanjega poslanca in trenutnega državnega sekretarja za nacionalno varnost), tu je tudi Jure Ferjan, ki je sedaj poslanec, nekateri so zaposleni v kabinetu predsednika vlade in ministrov ter številni drugi, ki skrbijo za utečeno delovanje stranke. Sicer sem mnenja, da je čas za sožitje generacij, kar pomeni, da morajo biti v politiki zastopane vse generacije.

 • Na kongresu ste poleg predsednika izvolili tudi člane izvršilnega odbora in nadzorne komisije. Kdo bo tebi pomagal pri delu in kako si boste razdelili naloge?

Vsi, ki smo kandidirali smo dokazali, da nam ni vseeno, kakšna bo prihodnost naše domovine. Izvoljeni so bili vrhunski kandidati in v naslednjih dveh letih bom lahko računal na pomoč vsakega. Vsak je na svojem področju dober in tako si bomo tudi razdelili delo.

 • Ob imenovanju za predsednika SDM si prejel ogromno čestitk. Katere si bil najbolj vesel?

Vesel sem bil vsake čestitke, ki sem jo prejel. Najbolj pa lepih želja svojih najbližjih. Razveselil sem se tudi spodbudnih misli evropskega poslanca dr. Milana Zvera in predsednika Janeza Janše.

 • Časi v Sloveniji so zaradi epidemije težki. Kako se po vašem mnenju Slovenija spopada z epidemijo?

Na kongresu smo sprejeli resolucijo z naslovom »Odločno naprej!«, kjer smo ocenili, da se je Slovenija pod vlado Janeza Janše z epidemijo soočila dobro. Po tem, ko je takratni predsednik vlade Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in odstopil, je vlada podedovala prazna skladišča nujno potrebno zaščitne zdravstvene opreme in kaos na vseh področjih. Stranke SDS, SMC, NSi in DESUS so tako uskladile in pripravile kvalitetno koalicijsko pogodbo in s tem Sloveniji v težkem času, ki ga lahko primerjamo samo še s časom osamosvajanja, zagotovili politično stabilnost. Operativna vlada je v desetih mesecih pripravila sedem obsežnih protikoronskih paketov, ki so pomagali gospodarstvu in vsem prebivalcem Slovenije, da lažje skupaj prebrodimo to krizo. S tem je vlada ohranila na sto tisoče delovnih mest. Denar je šel neposredno državljankam in državljanom. Vlada pa se danes še poleg epidemije mora soočati tudi z opozicijo, ki aktivno ruši prizadevanja vlade pri obvladovanju epidemije. Pri tem pa ne izbira sredstev. Verjamem, da bo vlada kljub napadom koalicije KUL in medijski histeriji uspešno obvladovala epidemijo in svoj uspešen mandat oddelala do konca.

 • Pa se posvetiva še načrtom v letu 2021. Kaj torej načrtuje SDM v letu 2021?

Glede na negotovost s trenutni krizo je težko natančno načrtovati fizične aktivnosti. Zagotovo pa bo delovanje že od samega začetka usmerjeno predvsem v področja, ki zadevajo mlade. Kaj je tisto, kar mlade najbolj tare? Kje so naši potenciali najbolj ovirani? Izobraževanje, zaposlovanje mladih, socialna varnost, štipendijska politika, stanovanja problematika, mladinsko organiziranje, mladinska politika. Vse to so teme, s katerimi smo se že in se bomo tudi v prihodnje v Slovenski demokratski mladini ukvarjali. Odzivali se bomo na mladinsko problematiko in na ostale pomembne teme v naši državi. Menim namreč, da mladi v političnih podmladki moramo biti glasni in opozarjati nase. To bo naše osnovno poslanstvo. Seveda pa v tem letu načrtujemo še druge dogodke in aktivnosti. Program dela bomo sprejeli na prvi seji Sveta SDM, ki bo v drugi polovici februarja.

 • Iskrena hvala za intervju in veliko uspehov ti želim!

Hvala tudi Vam za povabilo in vse dobro.

Po zapisu portala e-maribor se je z Dominikom Štraklom pogovarjal Mitja Grmovšek.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju