Foto-STA
SlovenijaZdravjeŽivljenje

Inšpekcije resno jemljejo svoje delo: Inšpektorji poostreno nadzorujejo PCT pogoj. Zaprli več prodajaln in lokal. Ležernosti je konec.

Kot smo zaznali,  je v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin je povedala, da so v celotnem preteklem tednu potekali poostreni nadzori s poudarkom na preverjanju PCT. Inšpektorji so zaradi nepreverjanja pogoja začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal, v prvem tednu novembra pa je bilo skupno opravljenih 648 nadzorov.

Če kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, so bili izdani plačilni nalogi (4), vsi na bencinskih servisih, ker niso preverjali pogoja PCT pri strankah.

Cilj  nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT, tako s strani uporabnikov storitev kot ponudnikov blaga in storitev, ne statistika, saj  tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata, kvečjemu zavajanje sebe in občanov.

Čez vikend se je izvajal nadzor trgovinske dejavnosti po vsej Sloveniji. Pregledanih je bilo 153 trgovcev, skoraj polovica med njimi so predstavljali bencinski servisi, ker so inšpektorji na terenu zaznali, da so le-ti še posebej problematični glede preverjanja pogojev PCT. V šestih primerih so z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (Izola, Postojna in Maribor) in trem trgovinam (KIK, Tom Taylor, Tedi) Vidite da to ni šala.

Foto-STA

Glede na ugotovitve inšpektorjev se je stanje v zvezi s preverjanjem PCT na bencinskih servisih bistveno izboljšalo, ni pa še idealno. Na tržni inšpekciji si  želijo, da zavezanci prisotnost inšpektorjev izkoristijo in vprašajo, če jim kaj glede odloka ni jasno.

Nadzor tudi v nočnih klubih

V večernih urah so se tržni inšpektorji priključili tudi nadzoru nočnih klubov (17 nadzorov). Nočni klubi so po ugotovitvah TIRS poslovali v skladu s sprejetimi odloki, razen v enem primeru, ko ni bilo zagotovljeno preverjanje PCT pogojev, zato je bila izrečena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti. V preostalih primerih so varnostne službe pregledovale tako osebne dokumente kot tudi PCT dokazila, prav tako je bilo povsod zagotovljeno, da maksimalno število gostov, ni bilo preseženo.

V.d. glavne tržne inšpektorice je pozvala stranke, da pomagajo trgovcem, gostincem in vsem, ki morajo preverjati PCT pogoj, tako da jim že sami pokažemo potrdilo ter osebni dokument na vstopni točki. Poudarila je, da je osebni dokument je v tem primeru le sredstvo/orodje za preverjanje pristnosti potrdila, podatek, da ste obiskali npr. trgovino, pa se nikamor ne beleži.

Pozabite na vašo »vsevednost« in  poznavanja predpisov, pri preverjanju in identifikaciji v obliki kot  je naložena ni nobenih kršitev vaših pravic.

Vane T. Costa

Vir: gov.si

Foto : STA&splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija