GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 11.06.2021

ECB je tempo svojih nakupov obveznic preko programa PEPP pustila nespremenjen in krepko zvišala napoved gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto. Še v marcu je ECB za leti 2021 in 2022 pričakovala rast BDP v višini 4 oziroma 4,1 odstotka; zadaj pa napovedi zvišuje na 4,6 in 4,7 odstotka. Spremembe pri napovedi inflacije so mnogo manjše. Evropski centralni bankirji so srednjeročno napoved inflacije pustili skoraj nespremenjeno in za malenkost povišali napoved osnovne inflacije v letu 2023. Obe napovedi sta zdaj 1,4 odstotka in še vedno krepko pod dvoodstotnim ciljem banke, kar pomeni, da nas vsaj za enkrat v območju evra čaka nadaljevanje spodbujevalne denarne politike za daljše obdobje krepko preko leta 2023.

V ZDA je inflacija že trikrat zapored presegla tržna pričakovanja in se je maja s 5-odstotno v medletni in 0,6-odstotno rastjo v medmesečni primerjavi povišala za največ v zadnjem desetletju. Tudi zaradi tega ne preseneča dejstvo, da evropska denarna oblast vztraja pri krepki spodbujevalni politiki in v nadaljevanju leta pričakuje bistveno večje odkupe obveznic kot v začetku leta. To je na visoko raven ameriške in na nižjo raven evropske inflacije razumljiv tržni poseg v izogib še višji depreciaciji dolarja napram evru. Nadaljnji skok osnovne inflacije (inflacija brez cen nafte in hrane) v ZDA na 28-letno najvišjo stopnjo na 3,8 odstotka je posledica kategorij, ki so največ (neposredno) pridobile zaradi odprave pandemičnih omejitev. Sem spadajo kategorija rabljenih vozili, kjer so se cene v med-mesečni primerjavi povečale za 7,3 odstotka, najem avtomobilov (12,1%), letalske vozovnice (7,0 %) in v manjši meri cene hotelskih sob ( 0,4%).

Fed, ki uradno še vedno sporoča prepričanje, da gre za začasno oziroma za prehodno inflacijo, pravi, da ne bo začel z zviševanjem obrestnih mer, dokler v ZDA ne dosežejo polne zaposlenosti. S tem se, kot kaže, strinjajo tudi udeleženci na trgu obveznic. Po včerajšnjem odčitku 5-odstotne inflacije v ZDA so se dražili tako tečaji globalnih delnic, kakor tudi tečaji ameriških državnih obveznic, kar odraža pričakovanje obvezniškega trga, da se bodo v prihodnje donosnosti na obveznice še znižale. To pa se lahko zgodi v kolikor bo Fed nadaljeval s svojo spodbujevalno monetarno politiko.

Torej ob inflaciji, povišanju ležarin in prenizki donosnosti na obveznice za letošnje leto lahko ostanemo še naprej pozitivni, kar zadeva tečaje delnic. Pri tem se moramo zavedati, da so delniške naložbe vedno precej bolj tvegane kot depozit na banki, a vendar v sedanjih tržnih pogojih vse bolj postajajo del učinkovitega finančnega načrta vsakega posameznika. Praviloma ob profesionalni skrbi in pomoči borznoposredniških hiš.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

vir: www.ilirika.si

mib

Mogoče vam bo všeč