GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 03.09.2021

Vplivi virusne različice delta se že opazno izražajo v makroekonomskih kazalcih. Tako v Evropi, ZDA in na Kitajskem, kjer se je to sredo odčitek proizvodnega indeksa PMI za avgust prvič po aprilu 2020 znašel pod 50 točkami, pri 49,2 točke (rezultat pod 50 točkami pomeni krčenje, nad 50 točkami pa širitev). Kitajska pridelovalna oziroma proizvodna aktivnost se je avgusta krčila predvsem zaradi virusne različice delta, saj na Kitajskem zapirajo pristanišča, če najdejo zgolj posamezen primer okužbe, kar ima celo hujše posledice na globalno ekonomijo, kot jih je imelo letošnje zaprtje Sueškega prekopa. Ob daljših dobavnih časih visoke cene surovin tudi ne pomagajo. Tako se je avgusta na Kitajskem raven proizvodnje zmanjšala prvič po 17 mesecih, nova naročila pa so upadla drugi mesec zapored, medtem ko je naročil iz tujine manj prvič po letošnjem februarju.

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell v svojem petkovem govoru v Jackson Holu ni omenil, kdaj bo Fed začel zmanjševati nakup vrednostnih papirjev. Zato ostajamo v negotovosti glede morebitnih sprememb v denarni politiki ameriške centralne banke.

Po prvi polovici leta lahko ugotovimo, da so podjetja, zajeta v indeksu SBITOP, v prvih šestih mesecih dosegla zelo dobre poslovne rezultate. Tako je tudi v primeru največjih domačih zavarovalnic – Skupine Triglav in Zavarovalne skupine Sava (Sava Re) kakor tudi podjetij, kot so Krka, Petrol, NLB in Cinkarna Celje.

Med borznimi družbami po dobičkonosnosti letos vodi Krka, ki s povišanimi maržami in ravnjo prihodkov navdušuje delničarje. Krkine delnice so klub njihovi nedavni rasti še vedno podcenjene, to pa še toliko bolj velja, v kolikor bodo pri Krki uspeli zadržati višjo raven marž v post-pandemičnem obdobju.

V strateških smernicah do 2024 pri Krki navajajo tudi možnosti nakupa farmacevtskih podjetij, poslovnih akviziciji in različne oblike dolgoročnih poslovnih povezav. Krka ima sicer pri domala ničelnem dolgu in stotinami milijonov EUR v denarju izjemno močno bilanco.

Kar se dobičkonosnosti tiče, Krki sledi NLB, ki je nedavno uspešno opravil nakup srbske Komercijalne banke. Za ceno delnic kapitalsko močne NLB pa je zanimiva tudi odločitev Banke Slovenije, ki ne bo podaljšala ukrepa omejitve za razdelitev dobičkov bank in hranilnic, ki poteče s koncem tega meseca.

vir: www.ilirika.si

Mogoče vam bo všeč