Nekategorizirano

Hrvaške varnostne službe opozarjajo: V kratkem Hrvaški grozi migrantski val z 10 tisoč novimi migranti!

Spletni medij https://nova24tv.si danes poroča opozorilu hrvaške varnostne službe, kako se bo Hrvaška v prihajajočih mesecih soočila z novim valom nezakonitih migrantov, ki si želijo preko Hrvaške priti na področje srednje in zahodne Evrope. V Srbiji se namreč že nahaja okrog 4 tisoč migrantov, v Bosni in Hercegovini pa okrog 4.500 migrantov, katerim edini cilj predstavlja, da se prebijejo v Hrvaško in seveda naprej v Slovenijo.

Hrvaški mediji opozarjajo, da se bo Hrvaška kmalu soočila s prvim valom okrog 10 tisoč migrantov, ki želijo na nezakonit način vstopiti v državo. Po ocenah se sedaj v Grčiji giblje med 10 tisoč in 20 tisoč ljudi, ki želijo preko Makedonije, Srbije, drugi pa preko Albanije in Črne gore vstopiti v Bosno in Hercegovino in nato iti naprej proti Hrvaški.

Današnji Voice of Europe poroča, da se je tisoče ilegalnih migrantov, ki so po sredozemski poti prišli v Grčijo, spopadlo s policijo na meji s Severno Makedonijo.

 https://voiceofeurope.com/2019/04/migrants-started-fires-and-attacked-police-at-the-greek-north-macedonian-border-demanding-its-reopened/

Poraženi pripadniki Islamske države kot varnostni problem
Istočasno se na kopenskem delu Grčije nahaja okrog 70 tisoč migrantov, ki bi se lahko s prihodom lepega vremena pričeli premikati proti Zahodu, napovedujejo uradni organi Bosne in Hercegovine. Dodaten varnostni problem predstavljajo poraženi pripadniki Islamske države, ki so se pred kratkim predali kurdskim silam v Siriji. Gre za okrog 800 tujih borcev, ki so se borili za Islamsko državo in katerih se Kurdi želijo rešiti, ob tem pa je potrebno pripomniti, da jih njihove matične države ne želijo sprejeti. Hrvaške varnostne službe po poročanju Jutranjega lista ocenjujejo, da se bodo nekateri poraženi borci s pomočjo lažnih dokumentov ali celo brez njih vključili v migrantski val in se na ta način dokopali do Bosne in Hercegovine in Hrvaške. Ravno zato cilj predstavlja, da se tem posameznikom onemogoči, da bi ti pod drugo identiteto živeli v Bosni in Hercegovini ali celo na Hrvaškem, seveda v primeru, če jim to predstavlja namero.

O resnosti situacije pričajo uradni podatki, ki jih je objavil Slobodan Ujić, direktor Službe za zadeve s tujci v Bosni in Hercegovini. Po njegovih besedah je v prvih treh mesecih v Bosno in Hercegovino vstopilo 3.805 nezakonitih migrantov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Ocenjuje, da bo letos v BiH vstopilo okoli 40 tisoč nezakonitih migrantov, kar je 40 odstotkov več kot leta 2018. Več od 95 odstotkov jih ne želi ostati v BiH, vendar želijo iti naprej v Hrvaško in naprej v Evropo.

Na pomoč bo priskočila tudi Madžarska 
V Bosni in Hercegovini uradno priznavajo, kako njihova mejna policija nima ne ljudi in ne denarja za zaščito meje pred novim valom nezakonitih migrantom. Iz tega razloga je predsedstvo BIH prejšnji teden odobrilo angažma inženirskih enot vojske BIH pri zaščiti vzhodne meje BIH proti Srbiji, na pomoč pa prihaja tudi 150 mejnih policistov iz Madžarske. Tisto kar je še posebej zaskrbljujoče za hrvaške varnostne službe je nedelovanje varnostnega sistema v BIH. Eden izmed glavnih problemov naj bi predstavljal minister za varnost v BIH Dragan Mektić, ki bi moral skrbeti za usklajevanje dela služb za nadzor nad migracijami, ta pa v bistvu skrbi za to, da se migrantom še olajša prehod v Hrvaško, pri čemer ima  podporo obveščevalno-varnostne agencije BiH Osa in njenega direktorja Osmana Mehmedagića.

Konec koncev je dobro poznana izjava Mektićeva, kako migranti ne predstavljajo problema za BIH, ker ti gredo naprej proti Hrvaški. Mektić in druge službe po poročanju Jutranjega lista namreč ne vidijo problema v prihodu več tisoč migrantov v BIH, ampak v tem, da hrvaška policija vrača nezakonite migrante BIH. Pričakovati je, da bo zaradi pričakovanih vračanj, iz BIH prihajalo do okrepljenih medijskih in političnih napadov.

Nezakoniti migranti, med katerimi je največ državljanov Pakistana, v največji meri poskušajo vstopiti v Hrvaško preko področja Bihaća in Velike Kladuše. Iz tega razloga lokalne oblasti v sodelovanju s policijo migrantom poskušajo onemogočiti prihod, saj ti nimajo zadostnih kapacitet zanje. Po najnovejših informacijah lokalnih medijev se v sodelovanju s Turčijo načrtuje izgradnja velikega migrantskega centra za 5.000 migrantov v občini Bužim ob meji s Hrvaško. V primeru, da bo do tega res prišlo, Hrvaška to ocenjuje kot nov velik varnostni problem. Medtem, ko je meja s Srbijo uspešno zavarovana, da tam nezakonitih prehodov ni, kot najbolj kritično označujejo prav mejo z BIH. Sicer pa na sogovorniki za hrvaški časopis izpostavljajo dobro sodelovanje s slovensko policijo in mejno službo.

H. M

Vir:https://nova24tv.si

Mogoče vam bo všeč