Nekategorizirano

Hadalin 8. v superkombinaciji, odličen nastop Lampičeve

Marcel Hirscher je novi olimpijski prvak v alpski kombinaciji na zimskih olimpijskih igrah. Avstrijski šampion je upravičil status favorita ter v Pjongčangu osvojil svojo prvo zlato kolajno na olimpijskih igrah. Slovenci se niso vmešali v boj za kolajne. Najboljši med njimi je bil Štefan Hadalin na osmem mestu. Odličen nastop je uspel Anamariji Lampič; bila je sedma v olimpijskem sprintu.
Slovenci so na kombinaciji iztržili polovičen uspeh. Za najboljša slovenska dosežka sta poskrbela tekmovalca, od katerih se je to najmanj pričakovalo. Dvaindvajsetletni Vrhničan Štefan Hadalin je olimpijski prvenec končal s solidnim osmim mestom. Upoštevajoč dejstvo, da v hitrih disciplinah ne tekmuje, se je zelo dobro odrezal na smukaški progi z 21. mestom. V slalomskem finalu je smučal nekoliko zadržano, kar pa je še vedno zadostovalo za najboljši dosežek na velikih tekmovanjih. Na lanskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je bil deseti v slalomu.
Zadovoljen je lahko tudi Klemen Kosi, ki je imel veliko težav v svetovnem pokalu, z desetim mestom pa je vpisal najboljši dosežek v tej sezoni. Prav tako je Mariborčan, ki je olimpijski krst doživel v Sočiju, vpisal svoj najboljši dosežek na olimpijskih igrah. Z desetim mestom je izenačil najboljši dosežek na velikih tekmovanjih, potem ko je bil leta 2015 na SP v Vailu/Beaver Creeku deseti v superveleslalomu.
Razočaral je Martin Čater, ki je imel v kombinaciji, v kateri je lani decembra v Bormiu zasedel sedmo mesto, veliko višje cilje. S 13. mestom je bil najhitrejši Slovenec na smuku, v drugi vožnji pa je odstopil že takoj po začetku. Boštjan Kline se je odločil, da v finalu ne bo startal, potem ko se mu je smukaški del kombinacije povsem ponesrečil in je pristal na skromnem 43. mestu. “Mislim, da je bila danes možnost tudi za odličje, za uvrstitev med pet pa zagotovo. Svoj osebni cilj sem sicer izpolnil, tako da lahko rečem, da sem izpolnil pričakovanja, se je pa po dobrem smuku ponudila priložnost za kaj več. Toda kljub dobrim občutkom na treningu in ogrevanju slaloma nisem odpeljal, tako kot znam. S svojim slalomskim znanjem bi moral biti na koncu boljši,” ni bil posebno dobre volje Hadalin, ki je tudi pojasnil, kje je v slalomu storil napako. “Napaka je bila taktična, tehnične ni bilo nobene. Uštel sem se pri izbiri linije, preveč sem zavijal za to postavitev, ki je bila z izjemo dveh pasti precej naravnost. Ni bilo pravega ritma, ni bilo prave hitrosti in zato ni bilo pravega časa,” je dejal Hadalin, ki po bolezni, pred novim letom je bil popolnoma na psu, počasi prihaja k sebi: “Nisem še stoodstoten, a se počutim mnogo bolje.”

Slovenska deskarja Tim Kevin Ravnjak in Tit Štante sta že končala nastope v snežnem žlebu, saj se nista uvrstila v prvo dvanajsterico, ki se bo v sredo pomerila za olimpijska odličja. Ravnjak je osvojil 16. mesto, Štante pa 25. Ravnjak, finalist snežnega žleba na olimpijskih igrah pred štirimi leti v Sočiju, je kvalifikacije sicer začel zelo dobro. Za svoj prvi nastop je dobil oceno 72,50, ki mu je po prvih 29 nastopih zagotavljala finale, bil je 10. Toda v drugi vožnji so deskarji drug za drugim izboljševali prve dosežke, 21-letni Slovenec je zdrsnil iz prve dvanajsterice. V drugo se mu ni izšlo, saj se po tretjem skoku ni obdržal na deski, želje po napredovanju pa se se razblinile. Štante je v prvi vožnji prejel oceno 24,50, v drugi je bil bolj prepričljiv ter je prejel oceno 52,25, kar je bilo dovolj za 25. mesto.

Smučarska tekačica Anamarija Lampič je olimpijski sprint v klasični tehniki  končala na sedmem mestu. V svoji polfinalni skupini je bila četrta. Dvaindvajsetletna Lampičeva se je pogumno spopadla z izkušenejšimi tekmicami, na vrhu zadnjega vzpona pa je izgubila stik z ruskima olimpijskima športnicama Julijo Belorukovo in Natalijo Neprjajevo ter Američanko Jessico Diggins, ki so si na spustu ustvarile dovolj prednosti, da so med seboj odločale o dveh finalnih mestih. Na koncu je bila najboljša Belorukova, po pregledu fotofiniša pa je v finale napredovala še Digginsova.  “Zadela sem se z Rusinjo, sredi klanca se mi je v progo vrinila Američanka, pokvarila mi je ritem. A sem zadovoljna. Danes so bile ključne smuči. Spodaj je bil led, na vrhu napihan sneg, ki je zelo suh in zavira. Skandinavci to obvladajo, nam pa še vedno manjka malo vsega. Bo še burno, kako naprej … naslednja je tekma v ‘skatu’, mislim, da bom startala, bom pa videla, kako bo,” je o svojih naslednjih tekmah na igrah dejala Lampičeva.

Mogoče vam bo všeč