Nekategorizirano

Grozdje – vir vitamina C

Jagode so bogate z vitaminom C in imajo izredno visoke antioksidativne lastnosti. Poleg malin, robid, ribeza, borovnic, jagodičja vključuje tudi grozdje, ki je prava jesenska poslastica.

Plodove grozdja delimo na rdeče, črne in bele, ločimo pa 12 osnovnih sort. Grozdje je zelo hranljivo, energično živilo. Je vir vitamina C, vsebuje fosforno kislino, vse vitamine skupine B, razen B12, ki so pomembni za presnovo ogljikovih hidratov in blagodejno vplivajo na živčni sistem. Grozdne jagode vsebujejo magnezij, mangan in kalij.

Poleg kostnega mozga so tudi semena in lupina jagod zelo hranljiva in imajo visoko vrednost protivirusnih in protirakavih lastnosti. Pri nakupu grozdja izberite grozde z zrelimi, nepoškodovanimi in trdnimi grozdi enakomerne barve, ki se trdno držijo stebla.

Grozdje se zelo enostavno pokvari in fermentira pri sobni temperaturi, zato ga je treba nekaj dni hraniti v kartonski vrečki znotraj plastične vrečke v hladilniku. Pomembno je vedeti, da grozdje in grozdni sok ni priporočljiv za čir na želodcu, diabetes, kolitis, drisko in grižo. Izogibajte se tudi mešanju grozdja z mlekom, kumarami, melonami, ribami, pivom, mineralno vodo in mastno hrano.

Mogoče vam bo všeč