foto-Kathimerini
Evropakoronavirus

Grčija: Tretji val COVID 19, v polnem razmahu!

Kljub pričakovanjem, da se to ne bo zgodilo so danes(podatki za včeraj) doseženi novi rekordi glede števila dnevnih primerov korona okužb in intubacij. O popuščanju covid okrepov zaenkrat ne moremo razmišljati kaj šele govoriti, pravijo na grškem pristojnem, zdravstvenem ministrstvu.

Natančneje, število okužb je po opravljenih približno 66.000 molekularnih testih in hitrih testih doseglo 4.340, intubacije pa 741. Prejšnji rekord v številu dnevnih primerov je bil zabeležen 23. marca teden prej (3.586). Atika(polotok na katerem leži grško glavno mesto Atene) je znova imela levji delež torkovih primerov z 2.097, pred Solunom s 535, Kozani(sever Grčije) s 167 in 135 v Ahaji(zahod Grčije). Število smrtnih žrtev Covid-19 je bilo 72, kar je povečalo skupno število smrtnih žrtev na 8.017.

Kljub mračni sliki, je torek je Nacionalno omrežje epidemiologije v tednu od 22. do 28. marca v primerjavi s prejšnjim tednom opazilo trende stabilizacije ali upadanja virusne obremenitve v komunalnih odpadnih vodah: te številke so leta -12% Atika, -3% v Larissi, -50% v Volosu, -23% v Irakliu, Kreti, -71% v Haniji in -60% v Patri.

Kljub temu je bolnišnica v Atiki ostala v stanju pripravljenosti, predstavniki delavcev pa so se pritoževali, da so enote za namensko oskrbo Covid-19 dosegle svoje meje svojih zmogljivosti, zaradi česar je bilo na čakalni seznam na desetine intubiranih bolnikov. Kot je praksa v zaostrenih situacijah, imajo rezervne lokacije v primeru nagle ekspanzije števila okužb in okuženih z potrebo  bolnišnične obravnave. 

Tudi v torek so zdravstvene oblasti preiskovale smrt 65-letnice skoraj pol ure po cepljenju proti korona virusu. Po poročilih je ženska, ki je trpela za osnovnimi boleznimi (diabetes in koronarna srčna bolezen), ostala v centru za cepljenje vsaj 15 minut po tem, ko je dobila jabolko, in ni imela zdravstvenih težav. Tako Nacionalni odbor za cepljenje kot tudi  grški farmacevtski regulator (EOF) sta bila o incidentu obveščena in čakata na rezultate forenzične preiskave.

Medtem bo premier Kyriakos Mitsotakis predstavil splošna načela nacionalnega načrta za oživitev in odpornost za čas po pandemiji. Osrednjo predstavitev načrta bo imel namestnik finančnega ministra Theodoros Skylakakis. Kljub temni sliki voditelji morajo  imeti jasen pogled na stanje po valu ki se bo slej ko prej izpel. Grčija kot ena od držav ki je zelo odvisna od vpliva letnih časov kot je poletje in od turizma, si ne sme privoščiti vstop v odločilno sezono  nepripravljena in  z napol »spuščenimi«organizacijskimi gatami. 

Avtor: Vane T. Costa 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa