Nekategorizirano

Grčija: Policija premešča migrante v nov center za migrante na Lesbosu

Grška policija je zjutraj že začela s premeščanjem  preostalih kar več tisoč  migrantov iz pogorelega migrantskega centra Moria na otoku Lezbos. Migrante naj bi namestili v začasnem šotorskem centru Kara Tepe( po slovensko Črni vrh), ki so ga zanj zelo hitro pripravile grške oblasti. Do sedaj je na novi lokaciji 2000 oseb.  V operaciji, za enkrat mirni,   sodeluje okoli 170  grških policistov. Zaradi  grozečih ognjenih zubljev v Morii minuli teden, je brez strehe nad glavo ostalo okoli 12.000 migrantov.

Okrog sedmih zjutraj so uslužbenci grške vlade začele buditi  migrante nameščene po  šotorih, da bi jih kasneje tekom dneva odpeljali do novega začasnega centra narejen zelo hitro po požaru , ki je bil v preteklem tednu. Kot navajajo priče, da so tiho, samo z občasnim jokom otrok, bi naj pograbili svoje najnujnejše osebne  stvari, ki so jih rešili bežeč pred ognjem  ki ji popolnoma uničil njihovo do tedanje pribežališče.  Noč prej ni bilo dovoljeno  zdravnikom brez meja da se zadržujejo v centru.  Noči po požaru so večji del spali na prostem ogrožajoč vse okoli sebe.  Obenem so v nevarnost spravljali vse ostale ko so se brez nadzora smetili po parkiriščih  trgovskih centrov  in se včasih težko obvladovali.

Večina pravzaprav ne želi iti v nov namestitveni center, boječ se, da v  kolikor ostanejo bodo spet čakali več mesecev za obdelavo njihovih vlog  za premestitev v notranjost Grčije in še dlje, v preostalo Evropo, ki je njihova želja od samega začetka te njihove odisejade.

Obenem agencija OZN za begunce poziva Grčijo da pospeši vse procese v zvezi z Lesboškimi begunci in tamkajšnjega, sedaj novega začasnega centra.

Zaradi požara, ki je  pustilo brez vsega  kot je »streha« nad glavo 12 tisoč  beguncev v največjem begunskem taborišču v Evropi,so doslej prijeli šest mladih Afganistancev. Četverico mladeničev, starih 19 in 20 let, naj bi prvič zaslišali v soboto. Tožilstvo jim očita kriminalno združevanje in požig.

Kakšno idejo in z kakšnimi mislimi se obdajo ko pridejo v Evropo? Želiš priti v Evropo,  želiš da te sprejmejo, obenem pa požigaš, negoduješ, se zmrduješ in izsiljuješ?

Pomoč je pomoč za tiste ki jo sprejmejo in ne za tiste ki so nehvaležni in mislijo da je sama po sebi umevna, mar ne?

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč