Žan Košir, slovenski deskar na snegu bo skupaj z Ilko Štuhec nosilec Slovenske zastave v Pekingu na 24 ZOI(foto: OKS)
ŠportSvet

Pred 24-mi ZOI v Pekingu- Žan Košir: »Biti nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti je zame izjemna čast!«

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je danes(24.januarja) sporočil imeni slovenskih zastavonoš na otvoritveni slovesnosti štiriindvajsetih zimskih olimpijskih iger. V družbi Ilke Štuhec bo slovensko zastavo na otvoritveni slovesnosti 4. februarja na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu vihtel Žan Košir. Po »poletnem paru« Eva Terčelj – Bojan Tokić  je Slovenska odprava tako dobili še prvi »zimski par«, ki bo opravljal to častno nalogo.

 

Prve olimpijske igre na katerih sta zastavo za posamezno državo nosila predstavnika obeh spolov so bile tokijske, druge in s tem prve zimske pa bodo pekinške. Žan Košir bo po Dejanu Koširju, ta je bil slovenski zastavonoša na otvoritvi iger leta 2002 v Salt Lake Cityju, še drugi slovenski deskar, ki bo na otvoritveni slovesnosti vihtel slovensko trobojnico.

 

»Biti nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti je zame izjemna čast. Tega sem si želel že od malih nog. Včasih sem mislil, da je to celo večja čast kot osvojiti kolajno. Ali je to res ali ne bom lahko povedal po sami slovesnosti. Sem pa vesel, da bo ob meni Ilka Štuhec. Kar nekaj podobnosti je med nama. Oba raje ubereva težje kot lažje poti. Znova sva poleg in naj še enkrat poudarim, da sem zelo ponosen, da bom eden izmed nosilcev slovenske zastave v Pekingu,« nam je danes sporočil Žan Košir, ki ga čakajo že četrte olimpijske igre, v domači vitrini pa ima že dva brona in srebro. Poleg Američana Shauna Whitea (tudi ta bo deskal v Pekingu) je naš as edini deskar s tremi olimpijskimi kolajnami.

 

Slovensko deskarsko reprezentanco bodo v Pekingu poleg Žana Koširja sestavljali še Tim Mastnak, Rok Marguč, Gloria Kotnik (vsi paralelni veleslalom) ter Urška Pribošič (snežni park in skoki prostega sloga) in Tit Štante (snežni žleb).

Upajmo na dobre rezultate in srčno borbo. V kolikor bo to prineslo  kolajno in to olimpijsko pa bomo veseli  udeleženci pa zadovoljni in ponosni.

 

Spored deskarskih tekem OI Peking 2022 s slovensko udeležbo:

SNEŽNI PARK (SLOPESTYLE), ženske: 5.2., kvalifikacije, 6.2., finale

PARALELNI VELESLALOM, ženske in moški: 8.2., kvalifikacije in finale

SNEŽNI ŽLEB (HALFPIPE), moški: 9.2., kvalifikacije, 11.2., finale

SKOKI PROSTEGA SLOGA (BIG AIR), ženske: 14.2., kvalifikacije, 15.2., finale

VTC

vir: sloski

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Šport