Nekategorizirano

Gnilo ozadje kadrovanja nove direktorice PIŠK Murska Sobota

Scenarij zrušitve dosedanje direktorice Pokrajinske in študijske knjižnice PIŠK v Murski Soboti, ki so ga včeraj izpeljali v Svetu zavoda,  je povsem enak rušenju direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca. Tako njemu kot Jasni Horvat so ob koncu mandata skušali naprtiti krivdne razloge, zaradi katerih  nista primerna za ponovitev mandata. Tako Zajcu, kakor Horvatovi so skušali naprtiti nekatere slabe poslovne odločitve, zaradi katerih naj bi v očeh večinskega ustanovitelja, to je mestne občine Murska Sobota, izgubila zaupanje. Vendar, tako pri Zajcu, kakor pri Horvatovi so vsa leta svetniki v njunih zavodih brez zadržkov potrjevali zaključne račune in poslovna poročila, njuno delovanje pa ocenjevali z najvišjimi ocenami. Vse to do trenutka, ko se jima je iztekal mandat in je oblastniška falanga SD in SMC na čelu z Židanovim županom Aleksandrom Jevškom, na teh položajih želela svoje ljudi. Pri Zajcu jim zarota v celoti ni uspela, ker so mu svetniki v Pomurskih lekarnah zaupali enoletno vedejevstvo, pri Horvatovi pa jim je uspelo, in na mesto direktorice PIŠK so imenovali osebo, ki pojma nima o knjigah in knjižničarstvu, je pa zaprisežena  članica SMC, ki ji v Murski Soboti poveljuje funkcionarski multipraktik dr. Mitja Slavinec.

Kot rečeno, v prid novega obraza na čelu PIŠK, Klavdije Šek Škafar torej, so glasovali iz kvote svetnikov MO Murska Sobota: Marko Polanšek, predsednik Sveta JZ PIŠK, ki je svak od še enega SMCjevih »junakov« v mestnem svetu Murske Sobote, Roberta Celca, ki je tudi direktor RIS Rakičan. Za nov obraz je glasovala Martina Luteršmit, dosedanja direktorica PIPŠK Jasna Horvat je ni vzela v službo, ker ni izpolnjevala razpisnih pogojev. Lahko bi rekli, da je svoj glas oddala iz maščevalnih razlogov ali pa pod vplivom tretje članice Sveta iz soboške kvote, občinske svetnice SD in direktorice soboškega javnega zavoda za kulturo šport in turizem Brigite Perhavec. Njen sin se greje v jaslih Židanovega ministrstva za kmetijstvo. Četrti glas za »nov obraz« je prispevala Renata Pinter Vertot SMC, ki je v članstvo sveta vskočila po volji dr. MItje Slavinca, šefa občinskega Kviaza in “režiserja” rušitve Jasne Horvat,  namesto Suzane Pregelj, sestre novoimenovane direktorice PIŠK Klavdije Šek Škafar, ki je odstopila, ko je bil objavljen razpis za direktorja PIŠK. Ker je iz soboške kvote zmanjkal peti glas, soboška občinska svetnica DESUS Lea Friškič je namreč podprla dosedanjo direktorico, je za peti glas poskrbela beltinska predstavnica Terezija Topoljski, čeprav jo je vezal sklep občinskega sveta občine Beltinci s prvega decembra, po katerem odrekajo pozitivno mnenje Klavdiji Šek Škafar in za morebitno v.d. direktorico podpirajo Jasno Horvat. Topoljskijeva je tako poteptala sklep občinskega sveta, kar je nedopustno in sledila partijski liniji SD, ki se je skupaj z lokalnimi veljaki SMC odločila, da onemogoči vnovični mandat dosedanji direktorici Jasni Horvat.

 V Beltincih priznavajo, da žal posledic svojeglave ali pa partijske volje Terezije Topoljski ne morejo popraviti. Še danes bo o njeni primernosti kot članici sveta PIŠK odločal občinski svet, v Beltincih pa razmišljajo tudi o umiku iz ustanoviteljstva PIŠK, s čimer bi letno privarčevali kakih 50 tisoč evrov. Prepričani so, da gre za gnilo zgodbo soboške oblastne koalicije SD in SMC, ki se požvižga na pravnost in legitimnost postopka, na določila zakona o knjižničarstvu o postopkih za imenovanje direktorja PIŠK. Aroganca oblastne koalicije SD in SMC je neizmerna, objektivno odgovoren pa seveda soboški župan Aleksander Jevšek. Predvidevam, da bo ta četrtek na seji mestnega sveta Murske Sobote zelo “vroče!”

Mogoče vam bo všeč