izobraževanjeSlovenijašolstvo in znanjeV fokusu

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo – V podporo bodočim študentom iz tujine !

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je izdalo sledeče sporočilo za javnost.

Na Gibanje se je 2. septembra obrnila skupina bodočih študentk in študentov iz držav Balkana, ki se želijo v Sloveniji izobraziti v medicinskih poklicih in opravljati človekoljubno delo. Toda nedoločljiva »višja sila« oziroma »odločitev vlade,« kot pravijo na Univerzi v Ljubljani, posega v to njihovo pravico. Tako ljubljanska kot mariborska medicinska fakulteta sta se letos odločili naknadno, ko so bile že vse prijave oddane februarja, spremeniti pogoje kandidiranja in razpis za vpis na svoje programe omogočiti zgolj Slovencem brez slovenskega državljanstva ter s tem izključiti vse ostale kandidate, ki prav tako nimajo slovenskega državljanstva, vendar nimajo statusa Slovenca. Svoje odločitve še nista vsebinsko obrazložili, ampak se v pismih, v katerih so kandidate tik pred začetkom študijskega leta obvestile o zavrnitvi, sklicujeta na pravilnike, ki pa po poročanju Radia Študent ne omogočajo, da bi se pogoji kandidiranja, ko so enkrat razpisani s strani univerze, naknadno spreminjali s strani posameznih fakultet.

Zavrnjeni kandidati so se na Gibanje obrnili, ker jim to predstavlja veliko oviro v nadaljevanju njihove izbrane poklicne poti, poleg tega pa so mnogi zdaj primorani zaradi vpisovanja v fakultete v svojih državah zadnji trenutek plačevati tudi po 6000 evrov za letnik. V Gibanju to vidimo kot še eno v vrsti diskriminatornih potez proti študentom brez slovenskega državljanstva, ki jih trenutna vlada in očitno tudi posamezni krogi na univerzi ne smatrajo kot vredni izobrazbe na naših univerzah – posledično pa tudi svoje univerzitetne skupnosti prikrajšajo za napredek znanosti, ki bi ga lahko doprinesla medkulturna izmenjava. Naravnost sramotno pa je, da se odličnjakom zapre pot v javno zdravstvo, ki se je ravno tekom epidemije izkazalo za nujno potrebno dodatnih kadrov in sredstev – toda vlada tega ne želi slišati in raje preusmerja javna sredstva v zasebne žepe v medicinskih in zavarovalniških krogih.

V sodelovanju z Delavsko svetovalnico smo v Gibanju bodočim študentom svetovali, da se obrnejo na zagovornika načela enakosti in da naj pošljejo pritožbe, sicer bi tudi v primeru kasnejše tožbe sodnika najbolj zanimalo, če so uporabili vse predhodne možnosti. Razpoloženje je ves čas nihalo med jezo, žalostjo in obupom – ti bodoči študentje, še do nedavnega dijaki, so izkazali neverjetno solidarnost drug z drugim, se podpirali in jih ni bilo strah se javno izpostaviti, sodelovati z večimi organizacijami in univerzi dati vetra.
ZMAGA, VENDAR ŠE NE DOKONČNA

Včeraj zvečer so tisti kandidati, ki so na odločitev fakultet poslali pritožbe, začeli prejemati sklepe, ki so ugodili njihovim pritožbam – zaenkrat samo z Univerze v Ljubljani, čaka pa se še, kaj bo z Univerzo v Mariboru. To pomeni, da so očitno na ravni Univerze v Ljubljani spremenili stališče, rektor se je do zadeve jasno opredelil in spreminjanje pogojev s strani fakultete označil za nedopustno. Toda izvor problema se zgleda vrača na stran vlade in ministrstva za izobraževanje – vlada je v začetku leta izsilila povečanje vpisa za slovenske in EU državljane na medicinskih fakultetah, ni pa jim omogočila dostopa do dodatnih sredstev, kadrov in ostalega potrebnega, da to izvede. Posledično so medicinske fakultete morale prenehati s prakso sprejemanja vseh tujih študentov z enakim številom točk, torej odličnjakov, ne glede na število prostih mest – toda so se tega lotile na nesprejemljiv način, torej z omejevanjem na zgolj Slovence brez slovenskega državljanstva. Obenem je MIZŠ tisto, ki je julija poslalo sporočilo, da lahko fakultete naknadno sprejmejo odločitev, ali bodo razpis sploh odprle za tujce držav nečlanic EU, kar pomeni, da je spodbujalo naknadno spreminjanje pogojev kandidiranja na razpisu, ki je bil že v teku. Ostaja tudi vprašanje, ali bo vlada zagotovila potrebna sredstva in podporo medicinskim fakultetam, ki ne le da so povečale vpis državljanov Slovenije in EU, ampak zdaj zgleda kljub začetnim poskusom, da se jih odpravi, sprejema tudi vse odličnjake iz vrst kandidatov brez slovenskega državljanstva.

Obenem je odbor DZ odločil pred nekaj dnevi odločil proti predlogu, ki bi spravil pogoje za bivanje tujih študentov v Sloveniji na bolj razumno raven.  V Gibanju ostro nasprotujemo nezaupanju, ki ga slovenska vlada goji do (bodočih) članov naše univerzitetne skupnosti – tu se kaže pomanjkanje avtonomije univerze in zato padec možnosti znanstvene odličnosti, ki jo prinese ravno preseganje nacionalnih delitev! Ponavljamo, da vlada s takimi potezami dobesedno tepta težnje ljudi po solidarnosti, mednarodnemu sodelovanju in človeški rasti. Zapiranje za lastne planke na tem področju pelje samo v propad intelektualnega udejstvovanja – in ta padec doživljamo že dlje časa, kar se jasno kaže v političnem vedenju in nepoznavanju potreb lastnih prebivalcev.

Ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za notranje zadeve smo prejšnji teden pozvali, da se vsebinsko izjasnita glede svojih stališč o vlogi študentov, ki prihajajo iz držav izven EU in nimajo slovenskega državljanstva, in pojasnita tako zaostrovanje za pridobivanje vizumov za začasno bivanje za te študente kot tudi tovrstno diskriminatorno naknadno spreminjanje razpisnih pogojev na fakultetah!

Ekipa Gibanja za dostojno delo in socialno družbo

 

vir: http://socialna-druzba.si/novice/4510_v-podporo-bodocim-studentom-iz-tujine/

Mogoče vam bo všeč