Nekategorizirano

Gianni Rijavec: Predvolilna razmišljanja

Spoštovane Slovenke, cenjeni Slovenci, državljanke in državljani republike Slovenije!

Dovolite, da se pred prihajajočimi volitvami obrnem na vas z nekaj mislimi, s srčno, iskreno željo, da bo bolje za vse nas.

Še vedno živimo v agoniji iz katere se očitno ne bom izkopali. Če bi rekli da stagniramo, potem je tu napredek, žal pa temu ni tako. Drsimo, drsimo…iz dneva v dan smo niže. Blišč in beda bi lahko temu rekli. Zaslepljeni smo z različnimi showi, reklamami, zgodbami o uspehu, ki pa v resnici to niso, ker so največkrat to zgodbe, ki so uspele ali uspevajo zaradi različnih povezav, največkrat političnih. Redki so tisti, ki so uspeli zaradi znanja, trdega dela,… . To ne pomeni, da v Sloveniji ni sposobnih ljudi, nasprotno, veliko je posameznikov, ki imajo ideje, delajo, so sposobni, izobraženi,….. . Problem je, ker ti ljudje nimajo možnosti, ne dovoli se jim, da bi se uveljavili. Lahko bi rekel, da so v glavnem na vrhu ljudje, ki so do položaja prišli zaradi lobijev, kot sem že omenil, največkrat političnih. Kdaj bo Slovenija zadihala s polnimi pljuči?

Kdaj se bomo otresli okov nekdanje skupne države? Odhaja zadnji vlak, oziroma odhaja zadnji vagon poslednjega vlaka. Zadihati po slovensko pomeni, da pozicioniramo državo kot državo Slovenijo. Prva je tukaj zagotovo kultura, ki mora biti slovenska in ve se kaj je slovenska kultura, kam sežejo njene korenine. Vrniti se moramo torej h koreninam, slovenskim koreninam, postaviti osnove, trdne temelje, ki žal niso bili postavljeni, ko je nastajala država. Šele ko bomo državo pozicionirali kot državo Slovenijo in bomo najprej začeli spoštovati in ceniti svoje, bomo lahko spoštovali tudi tuje. Takrat nam bo lepo, nam, Slovenkam in Slovencem, ter državljankam in državljanom naše države.

Razmislimo o tem, takoj, danes. Smo mar reve, ki ne znamo in ne vemo kako naprej? Vemo, zelo dobro vemo. Potreben je le pogum in stopiti korak naprej, da bomo lahko vsaj rekli, da stagniramo in ne nazadujemo. Škoda nas je, škoda je lepe, kulturno in duhovno lepe Slovenije. Pojdimo torej na volitve in volimo ljudi, stranke, ki podpirajo, imajo v programu zgoraj navedeno.

Mogoče vam bo všeč