Nekategorizirano

Franc Kangler še ni napovedal kandidature za župana Maribora, pa mu ankete že napovedujejo zmago

Spletni portal Nova24tv.si je postregel s podatki javnomnenjske ankete, ki jih je med Mariborčani opravila javnomnenjska agencija Parsifal. Presenetljivo je, da je med anketiranimi Mariborčani največji odstotek izrekel podporo nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki pa za razliko od aktualnega župana Andreja Fištravca še ni napovedal boj za županski stolček v drugem največjem slovenskem mestu na jesenskih lokalnih volitvah. Francu Kanglerju je Parsifal izmeril kar 25,8-odstotno podporo, daleč za njim mu sledita kandidatka Šarčeve LMŠ Lidija Divjak Mirnik z 9,1 odstotka glasov in aktualni župan Andrej Fištravec, ki v anketi pristal šele na tretjem mestu s 6,9 odstotka glasov. Med političnimi strankami na volitvah v mariborski mestni svet bi največ glasov dobila stranka SDS (22 odstotkov), sledita stranki LMŠ (12,3 odstotka) in SD (9,6 odstotka).

Večina, 46,3 odstotka (ocena 5), se zagotovo bo udeležila jesenskih lokalnih volitev. Volitev se zagotovo ne bo udeležilo 15,4 odstotka anketirancev (ocena 1). Tistih, ki še ne vedo, ali se bodo volitev udeležili, je 1,6 odstotka.

Agencija Parsifal je anketo izvajala med 11. in 15. septembrom, vanjo pa je bilo vključenih 707 anketirancev. Ta je pokazala, da se bo lokalnih volitev zagotovo udeležilo 46,3 odstotka Mariborčanov. Glede na javnomnenjsko anketo so ljudje naveličani dveh mandatov vstajniškega župana Andreja Fištravca in bi raje na tem mestu ponovno videli Franca Kanglerja, ki je med vsemi anketiranci prejel najvišjo podporo (25,8 odstotka), sledita mu Lidija Divjak Mirnik (9,1 odstotka) in aktualni župan Maribora Andrej Fištravec (6,9 odstotka). Neopredeljenih je 43,6 odstotka. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve, ima najvišjo podporo (28,8 odstotka) Franc Kangler, sledita mu Lidija Divjak Mirnik (12,2 odstotka) in Zdravko Luketič (6,5 odstotka). Neopredeljenih je 34,5 odstotka.

Francu Kanglerju so še bolj naklonjeni opredeljeni volivci – v tej kategoriji bi mu le za las ušla zmaga že v prvem krogu, dobil bi namreč 47,6 odstotkov glasov. S 16,8 odstotka sledi Lidija Divjak Mirnik, Andrej Fištravec pa z 12,6 odstotka. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve in so opredeljeni, bi Franc Kangler dobil 45,3 odstotka, Lidija Divjak Mirnik 19,1 odstotka in Zdravko Luketič 10,2 odstotka glasov, poroča Nova24tv.si.

B.C.

Mogoče vam bo všeč