Nekategorizirano

Franc Breznik: Geotermalna energija predstavlja priložnost za okolje, kmetijstvo in turizem

Poslanke in poslanci so na torkovi seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, razpravljali o geotermalni energiji, ki je  okoljsko sprejemljiv vir energije ter predstavlja priložnost za razvoj kmetijstva in turizma ter proizvodnjo električne energije.

Kot je na novinarski konferenci pretekli teden pojasnil predsednik odbora Franc Breznik je Slovenija v zadnjih letih pred novimi izzivi. »Večkrat se pogovarjamo o zelenem preboju Slovenije v okviru srednje Evrope in v okviru manjših držav in v tem pogledu se nam je v SDS porodila zamisel o tem, kako izrabiti velik geotermalni potencial v Sloveniji, ki je bil v zadnjih letih zelo stihijsko obravnavan, večkrat odrinjen na neko obrobje, z izgovori, da je to nerentabilno, da se to ne izplača, ampak ravno trendi v zadnjih letih dokazujejo, da ima Slovenija izrazito veliko priložnost v geotermalni energiji,« je ob tem povedal poslanec Breznik.

»Ker je bogastvo z geotermalno energijo na področju celotne Slovenije izredno in če želimo našo geotermalno politiko postaviti na neko višjo raven, izkoristiti evropska sredstva iz sedanje in naslednje finančne perspektive, potem je na dlani, da moramo imeti celovit koncept izrabe geotermalne vode,« je na novinarski konferenci poudaril Franc Breznik, ki je ob tem tudi predstavil možnosti izrabe geotermalne energije pri nas. 

S to idejo, projektom o izrabi geotermalne energije, ki je večplasten, in ki smo ga v SDS pripravili skupaj s slovenskimi in tujimi strokovnjaki,  odgovarjamo vsem mladim v Sloveniji, ki so pred več kot mesecem dni demonstrirali proti podnebnim spremembam in želeli uvedbo novih tehnologij, ki ne bodo tako kvarno vplivale na naše okolje. »SDS kot največja stranka v Sloveniji čuti svojo priložnost in dolžnost, da skupaj s svojimi strokovnjaki predstavi nove projekte in nove poglede 21. stoletja in da postavimo  nove cilje ter da se lotimo projekta popolne izrabe geotermalne energije,« je še izpostavil predsednik odbora za kmetijstvo Franc Breznik, ki  obenem dodajal, da Slovenija na tem področju ne rabi capljati za drugimi državami, temveč lahko iz države sledilke trendom postane  ‘trend setter’.

 

Predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franc Breznik je na sami seji izpostavil, da je nastopil čas, da si zastavimo nov ambiciozen načrt za preboj Slovenije ter da združimo vse igralce na področju kmetijstva, energetike, gospodarstva, strokovne javnosti in politike. »Imamo rudnik zlata, ki je bil do sedaj stihijsko obravnavan,« je povedal poslanec in dodal, da je geotermalna energija tisto področje, kjer se lahko zelo umno porabi evropska sredstva, reši del energetike, reši proizvodnjo zelenjave in sadja izven sezone, saj imamo nizko samooskrbnost, ali zažene katerega izmed uspešnih turističnih projektov. Franc Breznik je na župane občin, ki imajo potencial geotermalne energije, naslovil tudi apel, da se povežejo in ustanovijo Slovensko združenje za geotermalno energijo, v katerem se jim bodo pridružili predstavniki stroke in proizvajalci, ki geotermalno energijo že izrabljajo.

Po mnenju poslanca Borisa Doblekarja je glede izboljšanja koriščenja geotermalne energije za razvoj Slovenije pomembno izpostaviti še dva vidika – pretirano birokracijo, ki je velika ovira, zato so nujno potrebne poenostavitve nekaterih postopkov, ter sodelovanje med različnimi ministrstvi.  Poslanka Anja Bah Žibert pa je prepričana, da če bomo znali in zmogli reči stop nekaterim lobijem, denimo energetskim, potem bomo lahko delali korake naprej tudi pri rabi geotermalne energije ter izkoriščanju vseh njenih potencialov za razvoj Slovenije.

Tudi ostali sodelujoči v razpravi so se strinjali, da geotermalna energija predstavlja izjemen potencial za Slovenijo, pri čemer pa je potrebna jasna nacionalna strategija, resen pristop ter medresorsko delovanje. 

Člani odbora so tako po nekajurni razpravi sprejeli sklep, da vladi oziroma njenim petim pristojnim ministrstvom predlagajo, naj ustanovijo delovno skupino in v šestih mesecih predlagajo nabor ukrepov za učinkovito večnamensko izrabo geotermalne energije ter preučijo morebitno potrebno prilagoditev zakonodaje tem ciljem. Koordinator delovne skupine pa naj bi bila služba vlade za regionalni razvoj in kohezijo. 

Vir: sds.si

 

Mogoče vam bo všeč