Nekategorizirano

Franc Breznik: Geotermalna energija kot izreden razvojni potencial Slovenijo, zato nujna nacionalna strategija o njeni izrabi

V tokratni Sredi v sredo sem se pogovarjal z dvema sogovornikoma:  državnozborskim poslancem SDS Francom Breznikom in direktorjem družbe Oceanorchids Romanom Ferenčakom. Franc Breznik je pred dnevi na odmevni seji odbora za kmetijstvo DZ, ki mu tudi predseduje, predstavil projekt SDS o geotermalni energiji, ki je okoljsko sprejemljiv vir energije ter predstavlja priložnost za razvoj kmetijstva in turizma ter proizvodnjo električne energije.

“Ker je bogastvo z geotermalno energijo na področju celotne Slovenije izredno in če želimo našo geotermalno politiko postaviti na neko višjo raven, izkoristiti evropska sredstva iz sedanje in naslednje finančne perspektive, potem je na dlani, da moramo imeti celovit koncept izrabe geotermalne vode,” pravi Franc Breznik.
Roman Ferenčak pa je na čelu podjetja Oceanorhids, največjega pridelovalca orhidej v tem delu Evrope. Ker gre za rastline, ki uspevajo le v naravnem tropskem okolju, so za njihovo pridelavo morali ustvariti takšne pogoje tudi v njihovi družbi. Seveda s pomočjo termalne energije, kajti z uporabo klasičnih energentov, nafte, plina itd ekonomska računica “ne pila vode.” Roman v oddaji predstavi, kako trnova in dolga je pot, da si za izrabo, koncesijo itd termalne vode pridobiš vse potrebna soglasja in dovoljenja, koliko vrat je treba odpreti v državni upravi, da si pridobiš vsa potrebna dovoljenja za delovanje,
Vabim k ogledu zanimivega pogovora, kajti sogovornika sta govorila tudi o viziji razvoja pri izrabi geotermalne energije, ki je imamo v Sloveniji v izobilju.

Mogoče vam bo všeč