Vir: Nova24tv.si
koronavirusSlovenijaZdravje

Fafangel ni pripravljan sprejemati kompromisov, zato že drugič izstopil iz strokovne skupine za covid-19

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je izstopil iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot razlog je navedel, da so sprejete odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov.

Fafangel, ki je izstopil že iz prejšnje svetovalne skupine pod vodstvom Bojane Beović, se je nato znova vključil v prenovljeno svetovalno skupino, ki jo vodi Mateja Logar. “Ko sem prejel vaše povabilo za ponovno sodelovanje v strokovni skupini, sem resnično verjel, da bo v drugem krogu drugače. Drugače je res, slabše je,” je zapisal v pismu ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Ob tem je navedel, da je njegov izstop nepreklicen.

“V svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopam, še naprej ostaja v manjšini in predstavlja le en glas,” je pojasnil.

Odločitve, ki so po njegovem mnenju pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiologov jih, kot je zapisal, spravljajo v stisko. “Zato pri tem ne morem in ne želim več sodelovati. Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno,” je bil jasen.

Ob tem je navedel, da je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zadnjih mesecih “prek vseh možnih kanalov podala številne predloge”, ne glede na to, ali so bili vprašani ali ne. Predlagali so drugačen pristop pri obvladovanju epidemije, kot je bil sprejet. Kritičen je bil predvsem do aprilske 11-dnevne ustavitve javnega življenja v po njegovih besedah “nerazumljivi izvedbi” in pojasnil, da se mu zdi grozljivo, da bi odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazijo svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. “Jaz se boga ne želim igrati,” je dodal.

Poroča spletni portal politiks.si

Mogoče vam bo všeč