Vir: SDS.si
EvropaPolitikaSlovenijaSvetŽivljenje

Dosežki ministrice, ki so iz strani večinski medijev preslišani, čeprav jih je v njem mandatu kar nekaj !!

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica brez resorja, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, je svoje obiske v zamejstvu prilagaja v skladu z epidemiološko sliko.  Izvedla je mnogo projektov, ki prispevajo k ohranjanju in krepitvi slovenstva v zamejstvu ter po svetu.

Več o dosežkih ministrice dr. Helene Jaklitsch v nadaljevanju:

Stalen stik z rojaki

Epidemija nam je zagotovo dala spoznanje, da smo, kljub tisočim kilometrom, ki nas geografsko ločujejo, zaradi novih tehnologij le klik stran. Ministrica Jaklitsch se zaveda, da je oseben stik z rojaki ključnega pomena za uspešno delo ter ohranjanje in krepitev slovenstva v zamejstvu in po svetu. Zato je ministrica v prvem letu mandata obiskala naše zamejce v vseh štirih sosednjih državah, kakor tudi naše rojake na jugu Nemčije. Izvedla je tudi več kot 190 osebnih in več kot 80 avdio-video konferenc ali dogodkov.

Začetek izgradnje vzorčne turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar

Z namenom krepitve slovenske manjšine v Gorskem kotarju na Hrvaškem in za njeno večjo samozavest, so na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu v prvem letu ministrovanja dr. Jaklitscheve z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpisali Aneks k dogovoru o izvedbi projekta Vzorčne turistično izobraževalne kmetije. Ta bo postala večnamenski slovenski center, kot prostor za združevanje in srečevanje.

Vzpostavitev spletne strani slovenci.si

V tem mandatu so na uradu, ki ga vodi ministrica Jaklitsch, vzpostavili sodobno, atraktivno spletno stran Slovenci.si, kot skupno informacijsko točko za vse Slovence, doma in po svetu. Prek te spletne strani lahko tudi Slovenci živeči v Sloveniji spoznavamo široko in bogato delovanje zamejskih ter izseljenskih društev, ter srčnost in zvestobo naših rojakov širom sveta. V letu, ko se veselimo 30. obletnice samostojne Slovenije, tedensko na spletni strani predstavljajo rojake iz zamejstva in sveta, ki so pomembno prispevali k samostojni Sloveniji.

Uspešna repatriacija naših rojakov iz Venezuele

Država repatriacijo naših rojakov iz Venezuele izvaja po akcijskem načrtu za repatriacijo, s katerim je Slovenija Slovencem v Venezueli in njihovim družinskim članom zaradi težkih življenjskih razmer v tej južnoameriški državi omogočila vrnitev v Slovenijo.

Povečanje sredstev v proračunu

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je v proračunu za letošnje in prihodnje leto zagotovila več sredstev za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot je to bilo pretekla leta. S tem je Vlada Republike Slovenije pokazala, da se zaveda pomembnosti ohranjanja in krepitve slovenstva v zamejstvu in po svetu.

Povzeto po SDS.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa