Nekategorizirano

Evropski poslanec dr. Milan Zver pozval k uvedbi neodvisne preiskave o pokolu političnih zapornikov 1988

Da Iran širi smrt, uničenje in kaos, je izjavil pred dnevi ameriški predsednik Donald Trump, ko je iranske oblasti obtožil, da kršijo jedrski dogovor. Čeprav je napovedal, da bodo ZDA odstopile od dogovora, se to še ni zgodilo. Je pa Donald Trum pozval ameriški kongres in zaveznice, da se v dveh mesecih odločilo o dodatnih sankcijah proti iranski revolucionarni gardi, ki naj bi podpirala islamski terorizem. Poleg tega vztraja pri spremembi jedrskega dogovora, za katerega smatra, da je najslabši v zgodovini ZDA, podpisan je bil v času vladanja Obame. Jedrski program je Iran podpisal s stalnimi članicami varnostnega sveta OZN in Nemčijo. 

O stanju človekovih pravic v Iranu so spregovorili na rednem zasedanju tretjega odbora Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Najbolj ostro kritiko na račun iranskega režima je izrekla ameriška veleposlanica pri OZN Nikki Haley. Evropski poslanec dr. Milan Zver je v pismu pohvalil  prizadevanja  Nikki Haley k obsodbi Irana zaradi hudih kršitev človekovih opravic, ob enem pa  jo je pozval k podpori za neodvisno preiskavo o pokolu političnih zapornikov poleti leta 1988 v Iranu.

V letošnjem poročilu je posebna poročevalka Združenih narodov o stanju človekovih pravicah v Iranu Asma Jahagir  večkrat izpostavila grozljiv pokol tisočih političnih zapornikov,  zgodil se je poleti leta 1988 v Iranu po ukazu takratnega verskega voditelja  Ajatole Homeinija, in pozvala mednarodno skupnost  k neodvisni preiskavi teh zločinov.

Do nedavnega mednarodna javnost ni vedela kaj dosti o zločinih v Iranu iz leta 1988,  iranski režim je namreč blokiral vse poskuse preiskave o obsegu zločina. Lani  objavljen avdio posnetek  razkriva, da odgovorni za pokol leta 1988 še vedno zasedajo vodilne položaje v Islamski republiki Iran. Avdio posnetek je potrdil usmrtitev več tisoč političnih zapornikov v Iranu poleti leta 1988 – pokol, ki so ga mnoge mednarodne organizacije opisale kot zločin proti človeštvu.

Poslanec je izrazil tudi zaskrbljenost glede nenehnih hudih kršitev človekovih pravic v Iranu in nevarnosti, ki jo iranski režim predstavlja mednarodni skupnosti.

 

Mogoče vam bo všeč