Nekategorizirano

Evropski parlament: brexit, proračun EU, korporativni davki

Plenarno zasedanje Parlamenta bo potekalo v Strasbourgu med 12. in 15. marcem. V sredo bodo poslanci glasovali o stališču Parlamenta v zvezi s pogajanji o izstopu Velike Britanije iz EU (brexit). 

 Za raziskave in razvoj ter podporo mladim bi moralo biti v proračunu EU namenjenega več denarja, menijo poslanci. O dolgoročnem finančnem okviru EU za obdobje po letu 2019 bo glasovanje v sredo. Portugalski premier Antonio Costa bo v sredo dopoldne s poslanci razpravljal o prihodnosti Evrope.

V četrtek bo Parlament glasoval o koreniti reformi obdavčevanja podjetij, ki bi morala po mnenju Parlamenta davek na dobiček plačevati v tistih državah, kjer dobiček ustvarijo. Gre za skupno konsolidirano davčno osnovo za podjetja (CCCTB).

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström bo v sredo poslancem predstavila odziv EU na carinske dajatve ZDA na jeklo in aluminij, ki jih je uvedel tamkajšnji predsednik Donald Trump.

Umor slovaškega preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove bo tema razprave v sredo; poslanci se bodo posvetili še svobodi tiska in varnosti novinarjev v EU.  

Poslanci bodo v četrtek glasovali o resoluciji, v kateri bodo predvidoma pozvali sirsko vlado, naj dovoli dostop humanitarnim konvojem v oblegano Ghouto, kraj blizu prestolnice Damask, ki je pod nadzorom upornikov.

Mogoče vam bo všeč