Dogodki in prireditveLokalnomednarodni danSlovenijaZdravje

Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju-skrbeti za svoje srce vsak dan!

V Splošni bolnišnici Celje  letos vnovič  obeležujejo evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju, zato tudi vabijo na dogodek z naslovom “Dan srčnega popuščanja: Skrbeti za svoje srce vsak dan”, ki bo potekal pod okriljem  SBC osebja, natančneje  Kardiološkega oddelka,  v sredo, 10. maja 2023, med 9.30 in 13.30 uro v avli bolnišnice, v  kletni predavalnici bolnišnice in v kardiološkem centru (Ambulanta za kardiološko rehabilitacijo).

 

Jutri o srčnem popuščanju v SB Celje

 

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, ko srce ni več sposobno prečrpati dovolj krvi v krvni  obtok, da bi zadovoljila potrebe vseh organov. Takrat se v telesu aktivirajo številni mehanizmi, bolniki pa navajajo dokaj značilne težave. Poznamo več bolezni, ki lahko srce tako poškodujejo, da prične popuščati. Osnovno bolezen in srčno popuščanje je potrebno zdraviti, predvsem pa pri zdravih iskati in urejati dejavnike tveganja, da do nastanka bolezni ne pride. Cilj dogodka je zato osveščanje javnosti o pomenu zgodnjega prepoznavanja in ustrezne obravnave srčnega popuščanja, izmenjava izkušenj in povezovanje med zdravstvenimi delavci in bolniki. In prevencije.

 

Ob tej priložnosti bodo organizirana predavanja strokovnjakov s področja bolezni srca, ki bodo osvetlila različne vidike srčnega popuščanja, ishemične bolezni srca in motenj ritma. Dotaknili se bomo njihovih vzrokov, simptomov, zdravljenja in preventive.

Prav tako  bo organizirana  informacijska stojnica, kjer bo možno  pridobiti dodatnih  informacij o srčnem popuščanju in podpornih skupinah v naši regiji. Uredili bomo tudi presejalno merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja.

Bo tudi t.i. dan odprtih vrat ambulante za kardiološko rehabilitacijo, kjer bo ekipa predstavila način delovanja in rezultate.

Koronarni klubi  pri ozaveščanju in prevenciji imajo velik družbeni pomen, zato so  tudi  vabljeni  k aktivni udeležbi na dogodku, lahko preko stojnice ali predstavitve na predavanjih.

Vabilo in udeležba je dobra priložnost za širjenje znanja, izmenjavo izkušenj in povezovanje med vsemi, ki se na različne načine srečujejo z boleznimi srca.

Bolnikom in tistim, ki želijo razširiti obzorja ter znanje na področju  srčnega popuščanja in na splošno  o boleznih srca,  se ponuja priložnost,  ki jo ne smejo zamuditi. Zato pojdite!

Vane T. Costa

vir. SBC

Mogoče vam bo všeč