DN 10 V Celju. bo šlo tudi naprej? drugje v Celju in drugod?
LokalnoSlovenijaV fokusu

Solidarna prihodnost in stanovanjska problematika-Pa ne graditi samo na Celju!

V Celju je bil včeraj minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac skupaj z državnim sekretarjem Klemnom Ploštajnerjem. Sestal se je z županom Mestne občine Celje, s sodelavci MOC s področja prostora in evropskih zadev ter z direktorjem družbe Nepremičnine Celje Primožem Brvarjem in njegovo ekipo.

Direktor Nepremičnin Celje  mu je predstavil delovanje družbe in izzive, s katerimi se soočajo pri zagotavljanju javnih neprofitnih stanovanj. Mestna občina Celje ima fond 2014 javnih najemnih stanovanj, potrebe pa so še vedno zelo velike, več kot 500 upravičencev čaka na svoje stanovanje, kljub temu, da smo pred kratkim zaključili izjemno pomembno investicijo Stanovanjska soseska Dečkovo naselje – DN 10. To je velik uspeh.  Pa vendar. Ta uspeh je delo in koordinacija mnogih pred tem. Na občinskem, državnem in seveda  s pomočjo evropskih sredstev.

Na mestni občini so mu predstavili  potrebe po zagotavljanju dodatnih stanovanjskih kapacitet in opozorili, da za občino in javno podjetje Nepremičnine glede na pravkar zaključen velik projekt »spodbude v obliki posojil niso zadosten ukrep za zagon nadaljnjih večjih investicij, ampak iščemo možnosti sofinanciranja z nepovratnimi sredstvi,« dodaja med drugim  župam MO Celje.

Minister Maljevac in župan Celja Kovač(Foto: MOC)

Župan in minister sta pogovarjala tudi o morebitnih prihodnjih projektih. Trenutno v Celju poteka investicija v objekt z dvanajstimi oskrbovanimi stanovanji na Vodnikovi ulici, pogovarjajo se tudi  o možnosti gradnje dodatnih oskrbovanih stanovanj na Kajuhovi ulici, poleg tega pa ima Mestna občina Celje še dve lokaciji za večstanovanjsko neprofitno gradnjo.

Pa vendar!

Mestna občina Celje  si želi investicij Stanovanjskega sklada Republike Slovenije in da je pripravljena biti partner pri iskanju ustreznih zemljišč in urejanju prostorskih aktov.  Z obiskom v Celju minister Simon Maljevac zaključuje niz delovnih obiskov po slovenskih občinah.

Teren bo premalo v kolikor ni jasne vladne vizije. Od najbolj smelih in drznih napovedi, ki so se začele  pri 30 tisoč stanovanj znotraj mandata, se pravi 3. tisoč do konca tega leta in ostala  leta še bistveno več. Počasi, veter v jadra ali pomanjkanje ali neobstoj vizije, se zožuje, po zadnjih besedah ministra Maljevca, 5. tisoč do konca mandata.  To da se je to zgodilo v Celju in Mariboru, ne kaže da jim je uspelo, kvečjemu da je zaključek sovpadal s začetkom njihovega  mandata in širokopoteznih  obljub.

 

Čas  učnih ur za ministra je minil in ni več teren za to,  da bi se kaj dodobra naučil. Ampak za rezultate.  Jih bo?

Vir:  moc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno