EvropaPolitika

Evropa: “Avstrijci nasprotujejo vključitvi v Shengen cono za Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo”

Avstrijsko notranje ministrstvo je  dan, dva  nazaj, sporočilo, da država nasprotuje odpravi kontrol na mejah Bolgarije, Hrvaške in Romunije, ki so članice EU, poroča DPA, ki se sklicuje na časnik Kurir.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ta teden uradno predlagala, da se tri države pridružijo brezvizumskemu evropskemu schengenskemu območju, v katerem ni mejnih kontrol.

Zdaj, ko sistem zunanjih meja ne deluje, ni pravi čas za glasovanje za širitev schengenskega območja, je za časnik Kurir povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner, ki prihaja iz konservativne Avstrijske ljudske stranke. Že vedo zakaj.

Avstrija  in Avstrijci se trenutno soočajo  z vse večjim številom beguncev, ki v državo prihajajo preko drugih držav EU po tako imenovani “balkanski poti”. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je od začetka letošnjega leta avstrijsko mejo doseglo več kot 90.000 ljudi. Od tega jih 75.000 prej ni bilo registriranih v nobeni drugi državi EU. Se pravi te »primerne »članice jim pustijo prosto pot samo da jih nimajo pri sebi. Češ Avstrijci  imejte jih in jih vzdržujte. Tudi moja  lastna izkušnja iz Romunije in Bolgarije kaže na to da vse kar prispe iz bližnjega in srednjega vzhoda pustijo in  zamižijo na »obe« očesi in  zatisnejo ušesa, da čim prej odidejo naprej.

Ne Shengen za Bolgarijo(foto BNR)

Glasovanje o vstopu treh držav v schengensko območje je predvideno za 8. december. Odločitev mora biti sprejeta soglasno. Bojazen je da bodo predstavniki Slovenije levo liberalne provenience  glasovali za njihovo čredno puščanje naprej. Ko bodo iz Avstrije zavrnjeni pa jih bo  naš proračun imel pripete na »jasli«,  ki bodo pripravljene po  vseh » vzhodnih« normativih. Ne.

V schengenskem območju, ki združuje 26 držav, večinoma ni mejnih kontrol, kar ljudem omogoča potovanje, delo in življenje v drugi državi brez vizumov ali dovoljenj. Dodatne balkanizacije Evrope ne potrebujemo.

Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Irska in Ciper so edine države EU, ki niso del schengenskega območja, medtem ko območje vključuje države, ki niso članice EU, kot so Islandija, Norveška, Švica in Liechtenstein. Zadnje naštete ne potrebujejo zaščite pred enakimi od sebe.

Kakšno desetletje je potrebno za zorenje petih držav iz začetka prejšnjega odstavka. In po moji presoji,  Avstrija in  njene oblasti so  na strani svojih državljanov in Evropejcev.

Samo več  podobno mislečih potrebujemo znotraj 26 držav. Smo lahko optimisti,  da bo več »Avstrijcev«?

Vir: APA&ICH

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa