Dogodki in prireditveGospodarstvoizobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenija

EU v senci kritik posodobila črni seznam davčnih oaz

Finančni ministri EU so danes v Luksemburgu posodobili evropski črni seznam davčnih oaz – z njega so umaknili Angvilo, Dominiko in Sejšele. Medtem kritiki po objavi Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo sporne finančne posle voditeljev in politikov, uniji očitajo, da je njen seznam neučinkovit in tako nesmiseln.

Črni seznam davčnih oaz je unija vzpostavila decembra 2017, da bi okrepila boj proti izogibanju davkom v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks. Posodablja ga dvakrat na leto.

V Evropski komisiji ga branijo kot učinkovitega, saj da je prispeval k odstranitvi 130 škodljivih shem. Tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni ga je danes branil, pri čemer je sicer priznal, da ne deluje povsem.

Po umiku omenjenih treh jurisdikcij na črnem seznamu ostajajo Ameriška Samoa, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad in Tobago, Ameriško deviško otočje in Vanuatu.

Ministri so seznam posodobili brez razprave, ker so članice odločitev predhodno sprejele na veleposlaniški ravni. Omenjeno trojico so s črnega premestili na sivi seznam, na katerem so jurisdikcije, ki sicer po oceni unije ne sodelujejo ustrezno na davčnem področju, vendar so obljubile ukrepanje.

Na sivi seznam je unija dodatno uvrstila Kostariko, Hongkong, Malezijo, Severno Makedonijo, Katar in Urugvaj, umaknila pa je s tega seznama Avstralijo, Eswatini in Maldive.

Evropski črni seznam je že od vzpostavitve tarča kritik, ker ne vključuje članic unije. V mednarodni dobrodelni organizaciji Oxfam, ki je kritična ob vsaki posodobitvi, so bili ostri tudi danes. Posodobljen črni seznam so označili za “šalo” in poudarili, da je glede na Pandorine dokumente neučinkovit.

Ministri so se sicer danes osredotočili na uresničevanje načrtov za okrevanje po pandemiji covida-19 in potrdili načrt Malte. S tem je potrjenih 19 nacionalnih načrtov. Konec meseca se pričakuje še potrditev načrtov Finske, Švedske, Romunije in Estonije.

Prav tako so ministri na današnjem zasedanju, ki ga je kot predsedujoči tej sestavi Sveta EU vodil slovenski finančni minister Andrej Šircelj, sprejeli sklepe o podnebnem financiranju v luči podnebne konference v Glasgowu.

Evropska komisija je predstavila predlog prenove evropskih zavarovalniških pravil. Ministri so na splošno podprli komisijin evolucijski in ne revolucionaren pristop, je povedal Šircelj.

Finančni ministri so danes tudi nadaljevali razpravo o strmi rasti cen energije in rasti inflacije. Šircelj je izrazil pričakovanje, da bo unija uspela zagotoviti ustrezne kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne rešitve. Evropska komisija bo predloge za ukrepanje predstavila prihodnji teden.

vir: https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/21338

 

Mogoče vam bo všeč