Nekategorizirano

EU poslanko Romano Tomc šokirale novice z Malte o tem, da sledi umora novinarke vodijo v kabinet predsednika vlade

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o spoštovanju pravne države in nedavnih odkritjih po umoru novinarke Daphne Cuarane Galizie na Malti.

Romana Tomc je povedala: “Dve leti si že družina umorjene malteške novinarke in njeni rojaki prizadevajo, da pridejo do resnice. Zadnje novice z Malte pa so me popolnoma šokirale. Stanje v tamkajšnji politiki je očitno še bolj katastrofalno, kot sem si predstavljala. Korupcija, zlate vize, računi v davčnih oazah. Da sledi umora vodijo v kabinet predsednika vlade, je nezaslišano. Vsak odgovoren politik bi takoj odstopil.”

V razpravi je veliko evropskih poslancev pozvalo k takojšnjemu odstopu malteškega predsednika vlade. “Nezaslišano je, da so dve leti nazaj nekateri moji kolegi malteško vlado poskušali celo opravičevati, še danes želijo preusmeriti pozornost na druge države v Evropski uniji. In to ravno tisti, ki so na drugi strani kar tekmovali v obsodbah vlad, ki ne pripadajo njihovi politični opciji. Dvojna merila, dvojna morala,” je razpravo komentirala Romana Tomc.

Romana Tomc je še pozvala Evropsko komisijo, da vzpostavi vse možne podlage za pošteno presojo delovanja pravne države in naj pri pogojih presojanja kršitev poskrbi za enake kriterije presojanja, saj se korupcija, politični umori in nedelujoča pravna država dogajajo tudi drugje.

Mogoče vam bo všeč