Nekategorizirano

EU poslanka Romana Tomc kritično o medijski svobodi v Sloveniji

V svoji razoravi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu  je evropska poslanka Romana Tomc SDS/ELS poslanske kolege opozorila na vse hujše omejevanje medijske svobode v Sloveniji. Pri tem se je posebej kritično ozrla na dogajanja na javni nacionalni RTV hiši, kjer se s transparenti s smrtjo odkrito grozi pripadnikom opozicijskih, sam javni medij pa se izrablja za politični obračun z opozicijoi. Zato je od kolegov poslancev zahtevala, da z enakimi kriteriji  obravnavajo medijsko svobodo v vseh državah EU. 

Objavljamo njen nagovor in video:

Spoštovani,
 
Od vseh medijev, posebej pa od tistih, ki so v javni lasti bi pričakovali, da ljudjem prinašajo objektivne in uravnotežene informacije. 
Nesprejemljivo je, da se na javni televiziji pojavijo transparenti z grožnjami s smrtjo pripadnikom opozicijske stranke;  
da se z odkritimi političnimi pritiski skuša ukiniti oddaje, ki ljudem odkrivajo zgodovino, ki jo bivši komunistični režim zanika; 
da so novinarji, ki iščejo resnico, deležni groženj in sodnih pregonov. 
Vse to je v Sloveniji, žal, realnost. 
Realnost je tudi, da je večina novinarjev ujetnikov prekarnih zaposlitev. Mogoče ravno zato, da bi bili bolj poslušni.
 
Najostreje zavračam javne pozive k utišanju drugače mislečih in zlorabo javnih medijev v politične namene. 
Brez medijske svobode ni demokracije.
Pozivam predsedstvo in kolege v parlamentu, da odkrito in z enakimi kriteriji spregovorimo o medijski svobodi v vseh državah članicah.
 Hvala lepa.

Mogoče vam bo všeč