Nekategorizirano

EU poslanci iz vrst ELS odločno proti širjenju nestrpnosti in sovraštva do novinarjev

Tudi evropski poslanci iz vrst ELS z zaskrbljenostjo spremljajo javne razprave, ki so se v zadnjem tednu razvnele po oddaji Intervju na nacionalni TV, v kateri je novinar dr. Jože Možina gostil dr. Jožeta Dežmana, predsednika vladne komisije za prikrita grobišča. V sporočilu za javnost so EU poslanci odločno obsodili “medijski pogrom,” ki ga nad Jožetom Možino in Jožetom Dežmanom izvaja predsednik ZZB NOV Tit Turnšek, ki skuša v maniri partijskega eksekutorja cenzurirati program RTV SLO in celo doseči odstranitev njemu nesprejemljivih novinarjev. In to le zato, ker govorijo resnico.

Javno pismo slovenskih EU poslancev ELS objavljamo v celoti:

Nedopustno in nesprejemljivo je, da skuša predsednik ZZB NOB Tit Turnšek cenzurirati program javne RTV. RTV Slovenija je namreč po zakonu dolžna zagotavljati verodostojne in kakovostne informacije o vseh pomembnih političnih, zgodovinskih, socialnih ter ekonomskih dogodkih. Prav tako mora širiti razumevanje slovenske zgodovine, spodbujati kulturo javnega dialoga ter omogočati širok prostor za javne razprave o problemih v družbi. Ravnanje, kot ga je od vodstva RTV v zvezi z omenjeno oddajo zahteval Tit Turnšek, bi pomenilo ravnati v nasprotju z zakonom o RTV, predvsem pa bi eklatantno kršilo medijsko svobodo.

Naj dodamo, da obtožbe in ideološko motivirana gonja Tita Turnška ter napadi in politični pritiski proti novinarju Jožetu Možini pomenijo resno opozorilo, saj se na ta način ustvarja načrtno sovraštvo do novinarjev ter se jih skuša osebno diskreditirati zato, da bi se namesto družbeno-kritičnih, svobodnih in neodvisnih novinarjev ponovno vzpostavila sfera novinarjev kot družbenopolitičnih delavcev v službi avtokratičnega režima. Evropski poslanci menimo, da se je treba takšnemu diskurzu odločno upreti.

Ob tem evropski poslanci iz vrst ELS izrekamo vso podporo in priznanje vsem novinarjem, zgodovinarjem, publicistom, nevladnim organizacijam in mnogim drugim, ki s svojim delom širijo polje spoznavanja in razumevanja slovenske polpretekle zgodovine, prežete z grozotami nacionalsocializma, fašizma in komunizma in ne pristajajo na to, da je edina resnica tista, ki jo širijo pripadniki ZZB NOB in nasledniki komunizma. Menimo tudi, da razprave in pogovori kot je bil intervju z dr. Jožetom Dežmanom, zgolj večajo polje demokratičnosti in utemeljujejo svobodo govora kot ustavno zagotovljeno človekovo pravico. Spodaj podpisani poslanci bomo v primeru kršenja medijske svobode ukrepali na najvišjih instancah inštitucij Evropske unije.

 

Dr. Milan Zver

Alojz Peterle

Romana Tomc

Franc Bogovič

Patricija Šulin

Mogoče vam bo všeč