Nekategorizirano

Ekskluzivno: Bo novi predsednik združene in povezane SLS dr. Ludvik Toplak?

Gostilna Sobočan v Bresternici pri Mariboru je bila gostitelj tretjega srečanja obrazov, ki jim ni vseeno, kaj se v zadnjih letih dogaja s Slovensko ljudsko stranko. Na vsebinski pogovor, zadnji pred septembrskim kongresom SLS, jih je povabil predsednik NLS Franc Kangler. Prvo srečanje po fiasku na državnozborskih volitvah, ko je SLS ostala pred parlamentarnimi vrati in po strankarski klavzuri, je v Novem Mestu na pobudo začasno predsedujočega Primoža Jelševarja pripravil Tone Hrovat, sledilo je srečanje v Lukovici, ki ga je organiziral Ciril Smrkolj, današnjega pa kot rečeno Franc Kangler.

Več kot sedemdeset obrazov iz celotne Slovenije je prišlo v Bresternico, nekdanji predsedniki, nekdanji ministri, državni sekretarji, župani in občinski svetniki, člani in nečlani SLS, izključeni ali iz stranke izstopili po svoji volji. Čeprav je vsak s seboj prinesel nekaj pelina, ki so ga izlili na račun dogajanj v stranki, o liderstvu in klientelizmu, o pomanjkanju ćuta za dialog in sodelovanje, o zanemarjanju članstva, kar je SLS stalo statusa parlamentarne stranke, so vsi do zadnjega izrekali željo, da se SLS vrne na “pota stare slave!”. Da znova postane močna parlamentarna stranka, ki bo gradila svojo podobo na spoštovanju in negovanju stoletnih vrednot ljudskega gibanja na Slovenskem. Družina, dom in domovina morajo biti zapisane v programsko vsebino delovanja SLS. Dovolj je bilo sektašenja, kajti SLS ni le zgolj stranka slovenskega kmeta, temveč vseh, ki so jim te vrednote blizu. Zato je organizator srečanja sedanje vodstvo SLS na čelu s Promožem Jelševarjem pozval, da v času do strankinega kongresa v Ljubljani stori vse, da se v njeno okrilje vrnejo vsi tisti, ki so tako ali drugače zapustili ali bili primorani zapustiti SLS. Sam se bo s svojo Novo ljudsko stranko pridružil SLS, vendar je postavil pogoj, da kongres na vodstvene položaje, vključno s predsednikom, pistavijo obraze, ki so prepoznavni, kredibilni, ki imajo sposobnost povezovanja in ki bodo SLS na prihodnjih parlamentarnih volitvah, te pa so lahko že čez nekaj mesecev, SLS znova pripeljali v Državni zbor.


							“V veliko državah Evrope so ljudske stranke del vladajočih koalicij, to nam mora biti cilj. In ne le to, naši cilji morajo biti usmerjeni v zmago na parlementarnih volitvah in vodenju vlade,” je dejal nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik.

Pri veliki večini prisotnih je pobuda Franca Kanglerja, da bi na septembrskem kongresu za predsednika SLS izvolili prof. dr. Ludvika Toplaka, naletela na vsesplošno podporo. Toplak se je sicer za izrečeno zaupanje in podporo zahvalil, vendar ni sprejel in ne zavrnil pobude za kandidaturo. Zato pa je sedanjemu vodstvu položil na srce, da oblikuje kriterije, po katerih bi na strankarskem kongresu izbirali na najbolj odgovorne funkcije, poleg tega pa tudi definirati temeljne cilje, ki jih bo stranka sledila na lokalnih, državnih in evropskih volitvah, s katerimi si bo zagotovila zmagovit rezultat.

Oblikovana je bila tudi pobuda za kandidaturo dr. Ludvika Toplaka za predsednika SLS, ki jo je podpisalo več kot 50 od 70 udeležencev srečanja. V njej so zapisali:

Profesor Ludvik Toplak, doktor pravnih znanosti, je trenutno vodja uspešnega zasebnega visokošolskega zavoda Alma Mater Evropaea s sedežem v Mariboru.

Po prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je kot poslanec na listi Slovenske kmečke zveze postal predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine Slovenije. Nato je tri mandate uspešno opravljal funkcijo rektorja Univerze v Mariboru, leta 2002 pa je bil imenovan za veleposlanika pri Svetem sedežu. Je redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti s sedežem v Salzburgu.

Prof. Toplak je bil kot ugleden član SLS tudi predlagatelj številnih pomembnih projektov in zakonskih predlogov, med drugim zakona o vračanju zadružnega premoženja, projekta  racionalne izgradnje slovenskega avtocestnega križa, zakona o preprečevanju oderuških obrestih, zakona  o pravicah delavcev pri lastninjenju in drugih.

Zato podpiramo predlog, da v kritičnem obdobju delovanja SLS in nepredvidljivih razmerah v Sloveniji in širše, prof. Ludvik Toplak na prihajajočem kongresu SLS postane predsednik SLS, poveže sedanje in pretekle nosilce SLS ter mlade in skupaj s sodelavci skuša vzpostaviti SLS kot vplivno stranko in močno  povezovalno slovensko politično silo.

Mogoče vam bo všeč