IntervjuLokalnoPolitikaSlovenija

Dvojni intervju s predsednikom in podpredsednikom mestnega mladinskega sveta Maribor!

“Koalicijska naveza med SDM Maribor in Mlada Slovenija MSi Maribor skupaj prevzemamo vodenje Mestnega mladinskega sveta Maribor.” To novico sta družno sporočila predsednik lokalnega odbora MSi Laško. Matjaž Cepuš in predsednik SDM Maribor Luka Simonič.

Dvojni intervju: Matjaž Cepuš in Luka Simonič.

Prevzemanje Mestnega mladinskega sveta Maribor (MMSM) je pomemben dogodek tako za Maribor, kot tudi za mlade v mestu Maribor. Zato smo se na našem portalu odločili da z glavnima akterjema novo izvoljenemu predsedniku MMSM Matjažem Cepušem in generalnim sekretarjem, ter podpredsednikom Luko Simoničem naredimo dvojni intervju.

Najprej seveda obema hvala da sta si vzela čas za intervju. Kdo sta v bistvu Matjaž Cepuš in Luka Simonič?

 • Matjaž Cepuš: Najprej bi se ti rad zahval za povabilo k intervjuju in vsem bralkam in bralcem voščil uspešno, srečno in zdravo leto 2021. Moje ime je Matjaž Cepuš in prihajam iz Laškega. Star sem 21 let in obiskujem Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Moja strast je tehnika, politika in pa finance. Ravno s tem namenom sem se odločil, za mladinske vode, kjer lahko vso to znanje združim in ga še nadgradim. Poleg znanja ne smemo pozabiti na vse izkušnje, nova poznanstva in še ogromno drugih stvari. Poleg pozicije predsednika MMSM-ja sem tudi predsednik lokalnega odbora MSi Laško.
 • Luka Simonič: sem športnik, gimnazijski maturant, član politične stranke SDS,  študent na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru in lokal patriot. Sem človek, ki mu delo ni tuje in sem človek velikih sanj.

Se po vajinem mnenju premalo mladih odloča za politiko?

 • Matjaž Cepuš: Menim, da se premalo mladih zanima za družbene teme in dogajanje v družbi. Stvar pa se potem samo preslika v politiko. To je tudi eden izmed mojih ciljev, da bi sovrstnike navdušil za participacijo v družbi. Želim si, da bi si mladi večkrat ustvarili svoje mnenje in ne zgolj sledili slepi resnici.
 • Luka Simonič: Ni bi rekel, da se premalo mladih odloča za politiko, prej bi rekel, da premalo mladih ve kaj sploh je politika. Kaj predstavljena, kaj zagovarjajo določene opcije, kaj pomeni desna in leva opcija v politiki… To pa izhaja iz tega, da je politika v družbi tabu tema. Prej se bomo mladi začeli resno pogovarjat o politiki prej bomo dosegli rezultat, da bo vedno več mladih postalo družbeno aktivnih.

Oba sta politično aktivna. Matjaž pri Novi Sloveniji, Luka pri Slovenski demokratski stranki. Zakaj sta se odločila eno ali drugo politično stranko?

 • Matjaž Cepuš: Nova Slovenija ima po mojem mneju dober gospodarski program, izredna naklonjenost mladim in vključevanje mladih v odločanje in življenjske situacije. Najbolj, kar me je pa pritegnilo v MSi, pa so ljudje, ki ga zastopajo in vodijo.
 • Luka Simonič: Za Slovensko demokratsko stranko sem odločil zaradi domoljubja, tradicije in ekonomije. Zakaj ekonomije? Verjamem, da ekonomsko blaginjo dosežemo samo z zniževanjem davčne stopnje in debirokratizacijo gospodarstva.

Sta predsednik in podpredsednik mestnega mladinskega sveta Maribor kaj vama ta funkcija pomeni?

 • Matjaž Cepuš: Delaš za dobro vseh mladih, vodenje sveta, ki združuje toliko različnih organizacij in hkrati, da daš mladim priložnost, da se razvijajo in razvijajo svoje razmišljanje.
 • Luka Simonič: Ta funkcija mi pomeni predvsem ogromen izziv. Pomembno je, da rešimo probleme, ki so nastali pod prejšnjim vodstvom. Ko to zadevo rešimo, pa je na vrsti grajenje dolgoročne vizije, ki bo uspešna samo takrat, če bodo vse mladinske organizacije v nas prepoznale resne in kompetentne ljudi z katerim lahko dosega nekaj več.
Luka Simonič

Dokazali ste z ekipo, da je v Mariboru možno sodelovanje in se da povezovati. Kakšnen odnos imate z drugimi mladinskimi organizacijami in strankami?

 • Matjaž Cepuš. Dokazali smo, da lahko sodelujemo z vsemi organizacijami, ki so bile prisotne  na zboru članstva MMSM. V mladi Sloveniji smo zmeraj naklonjeni sodelovanju, saj verjamemo, da lahko le s skupnim delom za dobro vseh mladih premaknemo stvari na bolje. Sodelujemo z vsemi, ki želijo delati za boljše razmere mladih. Že sedaj vabimo vse, ki bi želeli sodelovati, da se nam pridružijo in skupaj oblikujemo predloge za mlade. Menim tudi, da se mladi ne bi smeli deliti ampak bi morali iskati skupne točke na katerih lahko gradimo sodelovanje in to je tudi eden izmed glavnih temeljev na katerem bomo gradili naš mandat.
 • Luka Simonič Če vprašate mene je osnovna naloge politika povezovanje in na tem bo SDM Maribor gradil tudi prihodnje. In mamo izredno dober odnos tudi z političnimi bolj levimi organizacijami. Na tem mestu se pojavi vprašanje pa kak vam to uspeva? Uspevam pa nam tako, da najdemo točke v katerih se strinjamo in na teh točkah gradimo naš odnos.
Matjaž Cepuš

Kakšen je vajin pogled na slovensko notranjo politiko?

 • Matjaž Cepuš: Notranja politika je pri nas preveč razdeljena. Želim si, da bi večkrat našli konsenz in se poenotili, vsaj glede stvari, ki so ključne za našo državo. Preveč je spotikanja zgolj zato, ker želi nekdo svoje interese postati pred interese skupnega dobrega. Znašli smo se v situaciji, ki je prizadela cel svet in kar težko je razumeti, da del politične scene to izkorišča za svoje osebne interese in rušenje oblasti. Menim pa, da smo Slovenci narod, ki zna stopiti skupaj, ko nam je težko zato verjamem, da bomo to preizkušnjo dobro prestali in našli skupno rešitve tudi za ostale probleme v naši prelepi državi.
 • Luka Simonič: Slovenska notranja politika predvsem trpi zaradi tega, ker na levici ni stranke, ki bila sposobna levo sredinske drže. Enostavno nimamo stranke, ki bi bila sposobna odnos gradit na točka, kjer imajo podobno razmišljanje kot desno sredinske stranke. Z tem pa krepijo predvsem levi radikalizem, ki jim bo na naslednjih volitvah odžiral glasove.

Bo po vajinem mnenju koalicija KUL uspela z konstruktivno nezaupnico?

 • Matjaž Cepuš: Težko je karkoli napovedati v situaciji kot je ta, ko nas mediji in družbena omrežja, zasipajo z različnimi informacijami. Vendar pa kljub temu menim, da je vladna koalicija SDS-NSi-SMC trenutno dovolj trdna, da bo prestala nezaupnico. Vemo pa tudi, da »bivša vlada« še ni pokazala glasov s katerimi, bi presegla 46 glasov kolikor jih potrebujejo za uspeh. Zagotovo bi bilo konstruktivneje, da bi skupaj iskali rešitve kot pa mandatarja.
 • Luka Simonič: Ne, nikakor ne. Konstruktivna nezaupnica je v teh časih samo klofuta vsem, ki se borijo, da bi Covid krizo premagali.
Matjaž Cepuš

 

Da se vrnemo nazaj na mladinski svet. Kako bosta skupaj z ekipo sveta vodila mestni mladinski svet? Kakšne novosti ali izboljšave napovedujeta?

 • Matjaž Cepuš: Najprej bomo uskladili mnoge želje, ki bojo pridrle na plan in si skupaj izbrali prioritete, ki bodo najbolj pomembne za izboljšanje položaja mladih v Mariboru. Seveda ne izključujemo možnosti, po poseganju po kašnih idejah is prejšnjega mandata. Poudariti pa je potrebno, da se bo delo in napredek nanašal na vse mlade. Ponovno pa bomo pozvali k konstruktivnemu sodelovanju z občino in ostalimi organi, ki so trenutno izgubili interese do MMSM-ja.
 • Luka Simonič: Prvo mora seveda uspeti primopredaja, ki bo 15.1. Nato pa bomo poiskusili v vodenje organizacije vključiti čim več organizacij. Izboljšava pa bo vidna predvsem na terenu, kjer moremo bit bolj aktivni in kjer se mora v bistvu poznati naše delo.

Kakšen je po vajinem mnenju odnos med občino Maribor in mladinskim svetom Maribor?

 • Matjaž Cepuš: Odnos med občino in MMSM se je v zadnjem času nekoliko skrhal, vendar pa verjamem, da je možno odnos spet zapeljati v območje dobrega in konstruktivnega sodelovanja. Stike z vodstvom občine smo že navezali in dobili zagotovilo, da je želja po boljših odnosih obojestranska. MMSM bo konstruktivni člen, hkrati pa bomo zagotovo opozarjali tudi na pomanjkljivosti in napake v kolikor bo do njih prišlo. Kot sem že omenil sem človek, ki gradi svoje delovanje na sodelovanju zato bomo zagotovo tudi odnos z občino gradili na teh temeljih.
 • Luka Simonič: Sedaj kolikor vem to ni več bil odnos ampak je prišlo skoraj, do ločitve. Tu pa bojo korenite spremembe, ker mi želimo tesno sodelovat z občino, ker edino tako lahko naredimo korak naprej, ki ga bodo deležni vsi mladi v Mariboru.
Luka Simonič

Pričakujeta razburkano leto na čelu MMSM. Pričakujeta tudi veliko metanja polen pod noge?

 • Matjaž Cepuš: Pričakujem razburkano leto. Že začelo se je precej razburkano. Vseeno mislim, da lahko v tem letu marsikaj spremenimo na boljše. Priložnost lahko najdemo celo v teh težkih časih epidemije. Metanja polen pod noge pa upam, da bo čim manj. Vsi se moramo zavedati, da je MMSM združenje veliko mladinskih organizacij in da so naša mnenja velikokrat različna, zato se moramo potruditi in najti mnenje, ki ustreza večini.
 • Luka Simonič: Pričakujem predvsem delovno leto. Mislim, da si sedaj vsi želimo, da svet znova zaživi in to bo tisto, kar nas bo povezovalo in krepilo. Ravno zaradi tega ne pričakujem metanja polen pod noge, bomo pa videli kaj nam bo to leto prineslo.

Iskrena hvala obema, da sta si vrela čas za intervju. Obema želim veliko delovne vneme in predvsem zdravja v letu 2021.

 • Matjaž Cepuš. Hvala enako,z veseljem. Vsem bralcem portala pa želim v imenu MMSM-ja, v letu 2021 vse dobro.
 • Luka Simonič: Hvala tebi, da sva z Matjažem lahko predstavila najino vizijo pri vodenju MMSM-ja

Z Matjažem in Lukom se je pogovarjal Mitja Grmovšek

e-maribor

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju