Nekategorizirano

Državni zbor Brglezov Bananastan

Predsednik parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat se je na seji odbora glede priznanja Palestine zavzel za spoštovanje načela zakonitosti in zato zavrnil zahtevo predsednika DZ Milana Brgleza, da danes skliče še eno seje odbora, na kateri bi pred petkovo izredno sejo DSZ še enkrat obravnavali priznanje Palestine kot neodvisne države. Brglez, sicer član in podpredsednik SMC, je prisluhnil sredini zahtevi poslancev stranke Levica po sklicu izredne seje, kar pa je Horvat odločno zavrnil. Zato si je Brglez privoščil potezo, primerljivo le z “demokracijami” tipa Belorusija ali Severna Koreja, odstavil Horvata in sam za danes ob 16 h sklical sejo odbora za zunanjo politiko, pri tem pa Horvata obtožil zlorabe poslovnika.  

Na začetku sredine razprave na odboru je Jožef Horvat NSi obrazložil celoten potek postopka obravnave predloga sklepa o priznanju Palestine. Pri tem je bil kritičen predvsem do pasivne vloge vlade, ki ni pripravila jasnega stališča do tega vprašanja. Zunanji minister Karl Erjavec pa na drugi strani politične interese svoje stranke meša z uradno zunanjo politiko Republike Slovenije.

Jožef Horvat je zelo jasno napovedal: »Striktno in z matematično natančnostjo bom spoštoval vladavino prava, slovensko zakonodajo in mnenje zakonodajno-pravne službe.«

Vodja Zakonodajno-pravne službe je na seji odbora ponovila mnenje službe, da predlagani sklep o priznanju Palestine ni v skladu z Zakonom o zunanjih zadevah, nima zakonske pravne podlage, ki je potrebna za priznanje tuje države, ter je zato nezakonit. Poleg tega, da vlada ni pripravila jasnega stališča do vprašanja priznanja Palestine, je težava tudi v dejstvu, da je v skladu z Zakonom o zunanjih zadevah edini kvalificirani predlagatelj priznanja tuje države prav vlada. Ker sklepa o priznanju ni predlagala vlada, ki opravlja le tekoče posle, ampak poslanska skupina Levice, ki te pristojnosti nima, je ta brez ustrezne pravne podlage in zato nezakonit.

Edina zakonita razrešitev tega vprašanja je bila ugotovitev, da pravne podlage za odločanje o predlogu sklepa o priznanju ni. To je na predlog predsednika odbora Jožefa Horvata s sklepom potrdil tudi Odbor za zunanjo politiko. Za sklep je glasovalo 10 poslancev, le 6 jih je bilo proti.

Čeprav so za tak sklep glasovali tudi poslanci SMC, proti je, slep in gluh na opozorila zakonodajno-pravne službe DZ, kot član glasoval Brglez, je sledil interni “parlamentarni udar.” Brglez je odstavil Jožefa Horvata, sam sklical sejo odbora, njeno vodenje naj bi prevzela dosedanja Horvatova namestnica, poslanka Desusa Julijana Bizjak Mlakar. Kaj je v ozadju kravjih kupčij z izsiljevanjem sprejetja sklepa o priznanju Palestine kot samostojne države, o katerem naj bi odločali poslanci DZ na petkovi izredni seji, vedo Brglez, Erjavec, Židan in še kdo.  

Mogoče vam bo všeč