Na konferenci v Berlinu v podporo Moldaviji, dr. Stanislav Raščan v družbi veleposlanika Franca Buta foto.MNZ
EvropaSlovenijaZunanja politika

Državni sekretar dr. Raščan na konferenci v Berlinu ponovil podporo Slovenije Moldaviji

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil konference v podporo Moldaviji, ki je v soorganizaciji zunanjih ministrstev Nemčije, Francije in Romunije in ob prisotnosti predsednice vlade in zunanjega ministra Moldavije potekala v Berlinu. Dr. Raščan je ponovil slovensko podporo evropski perspektivi Moldavije in predstavili predvidene ukrepe pomoči Slovenije.

 

Namen konference, ki so se jo fizično oziroma preko avdio-video povezave udeležili tudi zunanji ministri Kanade, Italije, Avstrije, Finske, Liechtensteina, Nizozemske, Norveške in Češke, je izraziti politično podporo in solidarnost Moldaviji, mobilizacija mednarodne pomoči pri soočanju z valom beguncev iz Ukrajine, začetek delovanja platforme za pomoč Moldaviji s ciljem nadaljevanja reformnega procesa ter razprava o njeni energetski varnosti.

dr. Stanislav Raščan

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je tudi v funkciji ministra za razvojno sodelovanje v nastopu poudaril močno politično podporo in izrazil solidarnost z Moldavijo, ki se nahaja v zapleteni humanitarno-begunski, energetski in tudi varnosti situaciji zaradi ruske invazije na Ukrajino. Ponovil je slovensko podporo evropski perspektivi Moldavije in predstavili predvidene ukrepe pomoči Slovenije v podporo Moldaviji pri spoprijemanju s humanitarno-begunsko krizo. Ministrstvo za zunanje zadeve Slovenije bo financiralo projekt ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti “Zdravstvena in psihosocialna pomoč ukrajinskim begunskim otrokom v Moldaviji” v višini 25.000 evrov ter projekt strateškega partnerja za področje humanitarne pomoči Slovenske Karitas “Topli obroki za ukrajinske begunce v Moldaviji” v višini 30.000 evrov.osebej v luči etga da ima Moldavija največ ukrajinskih begumcev če vzameno njihov število prebivlacev. Pomoč je več kot potrebna.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ostro obsodil rusko agresijo na Ukrajino, še posebej napade na civilne cilje in zločine proti človečnosti, kot so grozljivi množični poboji civilistov v mestu Buča in drugih ukrajinskih mestih.

vir  in foto:mzz&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa