GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaŠportTurizem

Družinski robinzonski vikend 2021 v Bohinju

Bi prespali v pravem taborniškem šotoru? Znate zanetiti ogenj? Veste, kako se lahko orientirate v naravi?

Vse to in še marsikaj smo strnili v program za aktivni konec tedna, pripravljen posebej za družine: letos taborniki prvič zato organiziramo Družinski robinzonski vikend.

Res je, taborniki smo mojstri preživetja v naravi, v vseh okoliščinah. A ta vikend ne bomo šli v nobene skrajnosti, saj smo ga zasnovali z mislijo tudi na tiste, ki boste z nami prvič preživeli noč v šotoru. Ne bo nas veliko, zato se bomo lahko prilagodili vsem. In za tiste bolj drzne ali izkušene bomo po željah dodali še kakšen izziv več.

Družinski vikend bodo vodili izkušeni taborniki pod okriljem Mateja Kelemena, ki je specialist bivanja v naravi – več o tem, kaj to je in tudi o njem si lahko preberete tukaj.

Komu je namenjen Družinski robinzonski vikend?

Pripravljen je z mislijo na družine oziroma, natančneje, program je za starše in otroke.

En starš z dvema, dva starša z enim, trije otroci z enim staršem … tukaj omejitev ni, dokler niso otroci ali odrasli sami.

Zaradi varnosti pa smo se odločili, da morajo za udeležbo otroci stari vsaj 9 let ali več (oziroma da so zaključili 4. razred osnovne šole).

Kaj bomo počeli?

Podaljšan vikend bomo preživeli po taborniško, v šotorih in v bližnji oklici – jasa, na kateri bomo taborili, je namreč obdana z gozdom, obenem pa od nje vodi prijetna pešpot do Bohinjskega jezera.

Čisto vsega, kar smo pripravili, vam seveda ne bomo povedali vnaprej, da ohranimo kakšno presenečenje, na kratko pa povemo, da vas čaka:

 • pridobitev osnovnih taborniški znanj,
 • učenje vezave osnovnih vozlov,
 • izkušnja netenja ognja in kuhanje na njem (in, ja, to bomo počeli vsak dan, tudi kakšno ribo in taborniški kruh bomo spekli, kuhali v kotličku in še kaj),
 • spoznali bomo osnove uporabe in tudi med sprehodom po naravi sami nabirali nekaj užitnih rastlin,
 • seznanili se bomo z varno uporaba noža (tudi za otroke, seveda bo varnost na prvem mestu),
 • odrasli se boste naučili ustrezne uporabe sekire in ročne žage (lokarice),
 • postavili bomo bivake iz šotork in zavetja iz cerad,
 • naučili se bomo tudi, kaj storiti, če se izgubimo – pri tem bomo postavili tudi improvizirane zasilne bivake (ja, brez šotork),
 • lotili se bomo osnov orientacije in razbijanja mitov (od maha na severu do tega, ali imajo drevesa resv eč vej na jugu),
 • naučili se bomo še filtracije in zbiranje vode in
 • se preizkusili v streljanju z lokom in zračno puško (tudi tukaj bo Matej ves čas skrbel za varnost).

Poleg tega bomo preživeli nekja časa ob in na vodi, od kopanja do veslanja in še kaj se bo našlo, a se bomo o tem dogovorili z udeleženci sproti.

Družine bomo v šotore in v času aktivnosti razporedili tako, da ostanete skupaj, saj je čar tega Družinskega robinzonskega vikenda prav skupna dogodivščina in nepozabna izkušnja bivanja v naravi. 

Kje bomo bivali?

Družinski robinzonski vikend se bo zgodil na našem tabornem prostoru Laški Rovt, ki je postavljen v osrčje Julijskih Alp. Velik travnik, obdan z gozdovi, je od Bohinjskega jezera in centra Bohinja oddaljen le 1200 metrov, do tja taboreče pelje urejena gozdna pot.

Bivali bomo v šotorih, ne glede na Robinzonski pridih pa bo na tabornem prostoru v skupnem štabnem šotoru na voljo elektrika, napeljana bo voda (mrzla), postavljena bosta tuš in umivalnik za umivanje (z mrzlo vodo), zagotovili bomo kemične sanitarije.

Kdaj bo Družinski robinzonski vikend?

Prihod je predviden v četrtek, 19. avgusta med 17.00 in 19.00 (takrat bomo imeli tudi prvo skupno večerjo – ta je tudi edina, ki nas bo čakala že pripravljena).

Poslovili pa se bomo v nedeljo, 22. avgusta po kosilu.

Kaj potrebujemo za Družinski Robinzonski vikend?

Na kratko: otroka oziroma otroke in sebe 🙂

Resno pa je osnovni seznam opreme,ki res ni obsežen, tole:

 • spalka,
 • armafleks,
 • nož (odrasli in dovolj stari otroci),
 • naglavna svetilka,
 • komplet za prehranjevanje (krožnik, skodelica, pribor),
 • 5 m  vrvice debeline 4-5mm in
 • še kakšna malenkost – vse podrobnosti seveda sporočimo prijavljenim pravočasno pred odhodom, z veseljem tudi svetujemo, če boste kaj na novo kupovali.

 

Prijava na Družinski robinzonski vikend 

Na Družinski robinzonski vikend se je potrebno prijaviti – prijavnica je tukaj.

Rok za prijavo je 1. avgust 2021, ponujamo pa posebno “jutranja ptica s 5% popusta” (ok, lahko bi napisali “early bird”) ugodnost za prijave do 10. julija 2021.

Družinski robinzonski vikend bomo izvedli, če boprijavljenih skupaj vsaj 15 oseb, sprejmemo pa lahko okrog 20 ljudi oziorma kakšnnega več tudi po dogovoru. Zato se splača prijavit čim prej 🙂

vir: https://www.taborniki.si/druzinski-robinzonski-vikend-2021/

 

Mogoče vam bo všeč