GospodarstvohranaKmetijstvoSlovenijaZdravje

MIKROBIOLOŠKA VARNOST PERUTNINSKEGA MESA OD NAKUPA DO PRIPRAVE DOMA

Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo s hrano, kot so na primer salmoneloza, okužba z E. coli in kampilobakterioza, ki je najpogosteje ugotovljeno črevesno obolenje v Sloveniji in Evropski Uniji. Pojavnost kampilobakterioze v Sloveniji izrazito narašča in je v porastu predvsem v toplih mesecih.

Najpogostejši vir patogenih bakterij Campylobacter predstavlja perutninsko meso, ki se pogosto znajde na naših krožnikih. Neustrezno ravnanje s perutninskim mesom v domačem okolju je najpogostejši razlog za pojav črevesnega obolenja, povzročenega z omenjeno bakterijo. Črevesno obolenje lahko preprečimo z ohranjanjem hladne verige, upoštevanjem dobre higienske prakse, zadostno toplotno obdelavo in preprečevanjem navzkrižne kontaminacije.

Raziskovalci Univerze v Ljubljani so raziskali znanje potrošnikov do zagotavljanja varnih živil ter ravnanje z živili med slovenskimi potrošniki od nakupa do priprave perutninskega mesa. Ocenili so tudi zavedanje mikrobiološkega tveganja, povezanega s perutninskim mesom. V ta namen so opravili presečno študijo. Anketirali so 560 potrošnikov pred supermarketi v različnih delih Slovenije.

Doc. dr. Mojca Jevšnik, predavateljica na Zdravstveni fakulteti, Univerze v Ljubljani: »Ugotovili smo, da se 75 % anketiranih potrošnikov zaveda tveganja za zdravje ob nepravilni pripravi perutninskega mesa, a kljub zavedanju ne upoštevajo vedno pravil dobre higienske prakse v domačem okolju (npr. uporaba izolacijske vrečke ob nakupovanju, hramba perutninskega mesa na ustreznem mestu v hladilniku, pravilen postopek odmrzovanja zamrznjenega perutninskega mesa). Prav tako je 75 % potrošnikov vedelo, da lahko mikroorganizmi v hrani rastejo tako pri sobni temperaturi kot v hladilniku, a pri tem ne vedo, da so lahko vir za zdravje nevarnih mikroorganizmov tudi živila na policah trgovin. Kljub pogostosti pojava kampilobakterioze pa je le dobra desetina potrošnikov že slišala za bakterije rodu Campylobacter. Kot rizične skupine, smo glede na podatke raziskave izpostavili mlajše moške, osebe z nižjo izobrazbo in upokojence.«

vir: https://prehrana.si/clanek/310-mikrobioloska-varnost-perutninskega-mesa-od-nakupa-do-priprave-doma?fbclid=IwAR0TkqTV5BoNY_utte1Z-pyaroR8b4DaSWr3LEy9Yq-fEOaDffGXoy9bwdw

 

Mogoče vam bo všeč